h i r d e t é s

Elzárná Orbán a kormányközeli médiumok pénzcsapjait?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elzárná Orbán a kormányközeli médiumok pénzcsapjait?

2015. január 18. - 01:00
0 komment

 

Bár Rogán és Bencsik is tagadják, több független forrásból úgy lehet tudni, hogy a miniszterelnök a jövőben a közmédiára támaszkodna a kormányzati kommunikáció a jobboldali médiumok helyett.

A VS.hu információi szerint Orbán Viktor január 9-én hívta egyeztetésre a jobboldali médiumok vezetőit, akikkel azt közölte, hogy a jövőben nem támogatják majd ezeket kormányzati hirdetésekkel. A találkozón az oldal információi szerint többek között a Lánchíd Rádió képviseletében részt vett Gajdics Ottó, a Heti Választól Borókai Gábor, Liszkay Gábor és Élő Gábor a Magyar Nemzettől és az MNO.hu-tól, illetve Bencsik András a Demokratától.

Mindez egybevág az MTVA múlt heti bejelentésével, amely szerint az M1-et hírcsatornává alakítják majd.

Egyes források szerint Bencsik Andrást arról biztosította Orbán, hogy a Demokrata a jövőben is számíthat támogatásra. Ennek fényében érdekes lehet, hogy éppen Bencsik volt az első az érintettek közül, aki az ügyben megszólalt. A főszerkesztő elismerte, hogy valóban részt vett többekkel együtt egy kétórás találkozón a Parlamentben, állítása szerint ugyanakkor a kormányfő az elmúlt évet értékelte és jövő évi célkitűzéseiről beszélt, állami hirdetésekről vagy pénzről ellenben nem volt szó. Bencsik azt mondta, az egyeztetésen a jobboldali médiumok mellett mások is jelen voltak, nem csak nekik szólt a meghívás.

Az ügyben Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője is megszólalt. Szerinte beszéltek arról, hogy hogyan menedzseljék tulajdonosaik az adott jobboldali médiumokat a piacon, és említést tett egy megállapodásról is, amely szerint a közmédia nem halászhat el munkatársakat ezektől a cégektől.

A legrosszabbkor jut eszükbe?

Borókai szintén nyilatkozott, szerinte „elégséges végigtekinteni a kormányközelinek mondott sajtó oldalain, és megtapasztalható, hogy azokon ősz óta állami hirdetés csak nagyon szórványosan jelent meg, míg a mostani miniszterelnökségi kampány egyáltalán nem érhető tetten”.

Hogy miért építené le kapcsolatait a Fidesz a jobboldali médiumokkal és vágná el az állami hirdetések által jelentett pénzeket, nem világos. Különösen kockázatos húzásnak tűnik ez egy olyan helyzetben, amikor a Fidesz történetének legnagyobb népszerűségvesztése során több mint egymillióval leapadt táborát próbálja egyben tartani. Ha a kormányközeli médiumoknak ilyen drasztikus módon hátat fordít a kormánypárt, az kritikusabb hangvétel megjelenéséhez is vezethet az érdeksérelmek miatt, ami egészen biztosan nem segítené a tábor csökkenésének megfékezését.

{flike}


 

h i r d e t é s