h i r d e t é s

Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen korán a szüret

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen korán a szüret

2018. július 30. - 15:18

 

A szokatlanul meleg és csapadékos időjárás miatt hetekkel korábban megkezdődik a szőlő szüretelése – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc adásában. Ilyen korai szüretre még az idősebb borászok sem emlékeznek.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, hogy az időjárási viszonyok miatt a szőlő érése hetekkel előrébb jár az ilyenkor szokásosnál, több helyen már le is szedték a csabagyöngyét – két héttel korábban, mint az elmúlt években.

Ilyen korai szüretre még az idősebb borászok sem emlékeznek. Az éghajlatváltozás miatt megfigyelhető, hogy csúszik előre a szüretelés időpontja – tette hozzá. Ez nem magyar jelenség, a nyugat-európai borvidékeken is megfigyelhető, hogy

a 20-30 évvel ezelőtti időszakhoz képest egyre korábban kezdődik a szőlő szüretetelése.

Sopronban és Etyeken megkezdődött az Irsai Olivér szürete, amely ezen a héten a legnagyobb magyarországi borvidéken, a Kunsági borvidéken folytatódik. A Tokaj-Hegyalja térségben a furmint egyes fajtáit, amelyet általában októberben érik, akár már augusztusban leszedhetik – mondta.

Az augusztusi és szeptemberi időjárás befolyásolja a mennyiséget és a minőséget, fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az időjárás, ne legyen se túl nedves, se túl meleg. A kedvező minőséghez fontos, hogy hűvösek legyenek az éjszakák, mert a túl meleg van, az nem kedvez a bor savszerkezetének.

Jó lesz az idei bor minősége

Az idei kilátásokról Brazsil Dávid elmondta, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a tavalyi évvel megegyező szőlő és bor mennyiségre számít, viszont a minőség jobb lehet az első tapasztalok alapján.

Kifejtette: homogének a fürtök, vagyis a bogyók egyszerre érnek meg, és jól sikerült megvédeni az év folyamán a szőlőket.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közzétette honlapján a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését. Az előrejelzés borvidéki bontásban tartalmazza az egyes fajtakörök várható átlagárát. Az uniós jog szerint kötelező árat, sem az állam, sem a szakmaközi szervezet nem határozhat meg. Ez egy átlagos nettó felvásárolási árra vonatkozó előrejelzést jelent, amelynek célja a szőlőpiac átláthatóságának növelése, a termelők és a felvásárlói oldal közötti hosszú távú szerződéses viszonyok kialakítása.

A HNT a bérnövekedés valamint a vegyszerek árának emelkedése miatt idén árnövekedéssel számol. Brazsil Dávid szerint az lenne az előnyös, ha nem csak a szőlőtermelők tudják a borászatok felé érvényesíteni, hanem a borászatok a kereskedők felé.

A nagy-somlói borvidéken a fehér furmintra 186 forint, a pécsi borvidéken a fehér szürkebarátra 93 forint kilogrammonkénti várható nettó átlagárat mutat a szakmaközi szervezet prognózisa.

A számítások mögött komoly matematikai modellek állnak – fogalmazott szerepelnek, a világpiaci tendenciákat, a jelenlegi készleteket, valamint az idei várható szüret adatait is.

Gépekkel enyhítik a munkaerőhiányt

A munkaerőpiaci helyzetet firtató kérdésre elmondta, hogy a bortermelési ágazat is átalakuláson megy keresztül. A szőlőtermelés nagyon munkaigényes ágazat, egy hektár terület élőmunka igénye 400-600 óra között változik – mondta.

Egyre több termelő hajtott végre olyan beruházást, amellyel csökkenteni tudja élőmunkaerő kitettségét. Erre példaként hozta fel a szőlőkombájnt, amely 150 óra élőmunka megtakarítását teszi lehetővé.

orientpress.hu


 

h i r d e t é s