h i r d e t é s

Ennyire még soha senkinek nem sikerült átvernie a magyarokat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ennyire még soha senkinek nem sikerült átvernie a magyarokat

2023. január 10. - 06:55

A 2022. április 3-án rendezett országgyűlési választásokon azt ígérte a Fidesz, hogy megvédik a rezsicsökkentést és az alacsony adókat. Ez annak ellenére sem sikerült, hogy ma már alacsonyabbak a földgázárak, mint a választások előtt.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az Európában meghatározó rotterdami gáztőzsdén 2022. április elsején pénteken este, két nappal a magyarországi választások előtt, 100 euró/megawatt körüli áron zárt a börze. A Fidesz, a február 24-én kitört háború ellenére, még ekkor is azt ígérte, hogy megőrzik a rezsicsökkentést. Az emberek ennek reményében mentek el szavazni.

Aztán július 13-án, tehát alig három hónappal a választások után a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelynek részeként augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentéssel limitált gáz- és áramárat. Az intézkedés időpontja talán nem véletlen, hiszen a politológusok régóta vallják, hogy a társadalmi emlékezet maximum három hónapos. A magyar társadalom szinte szó nélkül nyelte le azt a rendkívül keserű pirulát, hogy néhány hónappal korábban egészen mást ígértek neki. Se taxisblokád, se tüntetések. Még csak fel sem merült az utcai tiltakozás gondolata.Hová tűnt a rezsi és adócsökkentés kormánya? - Fotó: archív

A kormány rafkósságát dicséri, hogy jól megágyaztak a rezsiemelésnek. Kinevezték hibásnak a szankciókat és Brüsszelt, sőt e témában nemzeti konzultációt hirdettek azzal az ígérettel, hogy ennek eredményével majd jól meg tudják regulázni Brüsszelt. Aztán ez a regulázás mintha elmaradna. Egyrészt, mert a földgázárak most már alacsonyabbak, mint a szankciók előtt voltak és így Brüsszelben közröhej tárgyává lenne az, aki nem létező magasabb árakat vizionálna a szankciók óta. Másrészt a 10 milliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció iszonyú izzadtságszag mellett is, elég kicsiny részvételt ért el. Így nem lett belőle erős ütőkártya. Dehát e témában is lassan eltelik a három hónap, ezért itt is lassan elfed mindent a jótékony homály.

Jelenleg meg ott tartunk, hogy a választások előtt, amikor a rezsicsökkentés megőrzését ígérték drágább volt a földgáz ára, mint most. Akkor 100 euró körül volt egy megawattóra, most 70 körül mozog. Ráadásul akkor kora tavasz volt, most meg tél. Ehhez jön még, hogy a benzin ára a térségben nálunk lett a legmagasabb, még azt az Ausztriát is megelőzzük, ahol az életszínvonal az elsők között van Európában. Hát ennyire még soha senkinek nem sikerült átverni a magyar választókat. Ezt is megértük. Az ellenzék szuper gyengeségét jelzi, hogy a közvéleménykutatások szerint mindebből semmit sem tudtak profitálni.

A választások óta kitalált adónövelések tekintetében is valószínűleg rekorderek vagyunk. A júniusi kiskereskedelmi-, cégautó-, termék-, repülőjegyadó stb. összesen 14 fajta emelés után, még decemberben is újabb különadókat talált ki a kormány a gyógyszergyáraknak és az üzemanyagforgalmazóknak. Érdemes talán itt is emlékeztetni, a választások előtt azt ígérték, hogy megőrzik az alacsony adókat és megszorítások csak akkor lesznek, ha az ellenzék győz. Hát nem így lett, az ellenzék veszített, az ígéretek pedig füstté váltak. A magyar polgárok meg csak nézik, mi folyik itt. (PIAC&PROFIT)