h i r d e t é s

Enyhe fény a NER alagútban avagy, hogyan lett egy feltaláló díszpolgár Újbudán

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Enyhe fény a NER alagútban avagy, hogyan lett egy feltaláló díszpolgár Újbudán

2020. november 21. - 10:01

Újbuda díszpolgárainak száma 2020-ban néggyel gyarapodott. A Budapest XI. kerületének 1991 óta létező legnagyobb elismerését a képviselő-testület posztumusz ítélte oda most Szántay Csaba vegyész professzornak. E díj odaítélésének tanulságos története van. Az alábbiakban elmesélem azt. 

Szántay Csaba a MAFE alapító elnöke egész életét Budapest XI. kerületében élte le. Ott végezte összes iskoláját, és abban a kerületben volt első és egyetlen munkahelye is, a Budapesti Műszaki Egyetemen. A Magyar Feltalálók Egyesülete, amely egy ideig Újbudán székelt, terjesztette fel a kerület FIDESZ-KDNP többségű önkormányzatának díszpolgári cím odaítélésére őt.

A javaslat indoklása a következő volt:

Dr. Szántay Csaba, (1928- 2016) 1933-óta, 83 éven keresztül haláláig Budapesten, a XI. kerület Zsombolyai utca 8. szám alatt élt. A kerületben végezte iskoláit, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban, majd a BME vegyészmérnök szakán. A XI. kerületben volt élete során a munkahelye. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1950-ben kezdett dolgozni. 1967-ben nevezték ki egyetemi tanárnak a BME Szerves kémiai Tanszékére, ahol 2016-ban bekövetkezett haláláig oktatott, kutatott, feltalált.

Dr. Szántay Csaba a természetes anyagok szintézisének világhírű művelője volt, aki egyben az elméleti szerves kémia szakág egyik legnagyobb iskolateremtő tudósává vált. Tudományos eredményeit közel négyszáz tudományos cikkben tette közzé. 1970-ben a MTA levelező taggá választotta, majd 1982-ben rendes tag lett. Fél évszázados oktatói tevékenységével sok száz olyan vegyésznek a mestere volt, akiknek fontos szerep jutott a magyar kémiai ipar felvirágoztatásában.

Dr. Szántay Csaba a modern kor egyik legnagyobb feltalálója. A szerves kémia és a gyógyszerkutatás terén közel háromszáz szabadalmaztatott találmánya van. Eredményeit szinte mindegyik magyar gyógyszergyárban hasznosították. A magyar gyógyszeripar legnagyobb sikerének, a Cavintonnak társfeltalálója volt.

Dr. Szántay Csaba számos magas hazai kitüntetésben részesült, Állami Díj (1975), Szent-Györgyi Albert-díj (1993) Magyar Köztársaság Érdemérem Középkeresztje (1996), Széchényi-díj (1999).

A felterjesztés Szántay Csaba életének utolsó évében, még 2015-ben történt akkor, amikor egészsége megromlott. Ezért javaslatunkban kiemeltük, hogy lélektanilag javítana a nagybeteg állapotán, ha kedvelt lakhelyének vezetésétől elismerés érkezne. A kitüntetési javaslatot nem fogadták el.

Szántay Csaba elhunyta után az Egyesület a díszpolgári javaslatot ismételten elküldte. Tette ezt azért, mert a hazai csökkenő találmányi aktivitás fellendítésében eszköz lehetne egy tisztes közösség, mint Újbuda önkormányzata által az egyik legkiválóbb magyar műszaki alkotó személyének elismerése. Meglepő módon a felterjesztést hazug indoklással, hogy posztumusz díszpolgári címet nem adnak ki, Hofmann Tamás FIDESZ tag akkori polgármester elutasította. Az Egyesület ezt nem hagyta annyiban, megcáfolva az indoklást, mert az évek során a kerületben hat posztumusz díszpolgári címet is odaítéltek, a felterjesztést évenként rendre elküldte. Azokat már válaszra sem méltatták.

Újbuda polgárainak többsége 2019-ben leszavazta a FIDESZ-KDNP vezetést. László Imre, a Momentum Mozgalom - Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért - Lehet Más a Politika jelöltje lett Újbuda polgármestere. A Magyar Feltalálók Egyesülete most is megismételte felterjesztését Szántay Csaba kitüntetésére, amit a XI. kerület új, öt párti koalíciós összetételű többségi önkormányzata azonnal elfogadott.

Szántay Csaba díszpolgári címe odaítélésének van egy fontos tanulsága: Az politikai vezetés, amely nem a tények talaján, nem a közjó, és nem a jobb jövőnk érdekében intézkedik, hanem hazug, ostoba, szakszerűtlen döntéseket hoz, előbb-utóbb bukni fog, mint ahogyan a 2019. évi önkormányzati választáson Újbudán is bekövetkezett.

A politika szereplőinek szemében fontos kell, hogy legyen a hazai feltalálás, a magyar tudomány, valamint a felsőoktatás területén tényleges eredményeket felmutató személy megtisztelése, különösen, hogy életútját, eredményeit példaként állítva a közvélemény elé, nagy számban követői legyenek.

Vedres András
Facebook