h i r d e t é s

Érdemes kimozdulni a friss levegőre, a testmozgás az agynak is jót tesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Érdemes kimozdulni a friss levegőre, a testmozgás az agynak is jót tesz

2015. október 30. - 12:40
0 komment

 

A rendszeres testmozgást hanyagolóknak egy újabb érv lehet az életmódváltásra az, amit sokszor elfelejtenek megemlíteni: a mozgás nem csak a testnek jó, hanem az agynak is.

Fotó: nicelife.hu

Akár egy barát, akár egy társadalmi célú hirdetés, vagy akár egy sportoló szeretne bárkit rábeszélni a rendszeres testmozgásra, mindig a fogyás lehetősége és a vonzóbb külső kialakítása kerül elő legfőbb érvként. Azt már kevesebbszer halljuk, hogy a sportolás az agynak legalább olyan jót tesz, mint az alakunknak, ez pedig a munkánkra és a magánéletünkre is egyaránt remek hatással lehet - írja a HVG.

A Brit Lab ezért is készített egy rövid összegző videót a témában, amely hangsúlyozza: a testmozgással több vérhez, ezzel együtt több oxigénhez jut az agyunk, így több idegsejt jön létre, mindez pedig plusz energiát ad a gondolkodáshoz és a tanuláshoz. Ez a folyamat neurogenezis néven ismert, az viszont kevésbé, hogy a testmozgás által létrejött újabb idegsejtek - amelyek sok egyéb mellett például a memóriát is javítják - el is tárolódnak, így ha szükség van rájuk - passzívabb időszak, betegség idején -, akkor agyunk felhasználja.

A BBC Future kiegészítő cikke azt is hangsúlyozza, hogy ez a hatás kortalan. A gyerekeknél például sokkal jobb koncentrációt mértek a kutatások, ha nem kocsival vagy tömegközlekedéssel mentek az iskolába, hanem gyalog. Ráadásul a dolgozataik eredménye átlagosan is jobb lett a kényelmesebb bejárást választó osztálytársakénál.

A nyugdíjasokat is tesztelték már, egy olyan kutatást is idéz például a BBC, amelyben pusztán arra kérték az időseket, hogy hetente párszor sétáljanak néhány percet, míg mások ezt nem tették meg. A sétálók csoportjába tartozók ezekkel a pár perces mozgásokkal is sokkal jobb eredményt értek el a figyelmet és memóriát vizsgáló teszteken.

 

hvg.hu


 

h i r d e t é s