h i r d e t é s

Erős mellékhatása lehet a Fudan Egyetem budapesti kampuszának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Erős mellékhatása lehet a Fudan Egyetem budapesti kampuszának

2021. április 21. - 15:55

 

Jelent nemzetbiztonsági kockázatot a kínai elitegyetem, a Fudan letelepedése Budapesten, de nem valószínű, hogy kémfészek lesz. 

Forrás: smapse.com

Az igazi kockázatot az jelenti, hogy a magyar állam úgy adósodik el a beruházás miatt, hogy kínaiak építik saját maguknak az épületet egy hatalmas hitelből - derült ki Dunay Pál külügyi szakértő, a George C. Marshall európai biztonságpolitikai központ professzorának a Klubrádió online-nak adott interjújából.

Alapvetően kockázatot jelent a kínai Fudan egyetem Budapesten tervezett kampusza, de az nem nemzetbiztonsági jellegű" – mondta el a Klubrádiónak Dunay Pál, aki nem tart attól, hogy Magyarországon újabb kínai kémek jelennének meg. A problémát abban látja, hogy ezzel a beruházással folytatódik Magyarország "szélsőséges eladósítása": főként abban lát kivetnivalót, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormány mintegy 500 milliárd forint hitelt vett fel, miközben további 100 milliárd támogatást is adott rá a költségvetésből.

"Ha a kínaiak ide akarnak hozni egy egyetemet, azt kínai munkaerővel akarják megépíttetni, akkor miért mi fizetjük?" - fogalmazta meg aggályát a külügyi szakértő, aki szerint ezt az adósságterhet Kína akkor is behajtja, ha 2022-ben esetleg új kormány áll fel.

Példaként Montenegrót említette, amely infrastruktúrális beruházásra vett fel 1 milliárd dolláros hitelt Kínától, amely meghaladja az ország teljes külső adósságának egynegyedét. Később az új kormány felvetette ugyan, hogy az Európai Unió segítsen visszafizetni azt, de erre az EU nemet mondott. Magyarország uniós tagállam, de "ha bármely magyar kormány felvett hitelt kínai befektetőtől, akkor azt az adott országnak kell visszafizetni, legyen bárki is kormányon" - ismertette a problémát, amely szerinte kiszolgáltatottsághoz vezet.

Az oktatás viszont szerinte jó lehet az egyetemen, a kínaiaknak nem valószínű, hogy érdekük lenne ideológiai oktatást folytatni. Az ismert tananyag megfelel az európai átlagnak. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s