h i r d e t é s

Erősödik a civil ellenállás Orbán gyűlöletpolitikájával szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Erősödik a civil ellenállás Orbán gyűlöletpolitikájával szemben

2020. február 13. - 19:21

 

Petícióval tiltakoznak és több tüntetést tartanak az ellen, hogy Orbán döntse el, ki kaphat és ki nem kaphat kártérítést Gyöngyöspatán.

Forrás: MTI/Komka Péter

Pártok, közszereplők és civilek sora szólalt már fel az ügyben, és ítélte el Orbán megszólalásait az ügyben.

Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője például aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy így állhasson ki minél több ember a Fidesz által kikezdett bírósági függetlenségért. De a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete mellett is kiáll, amely 80 millió forint kártérítésre kötelezi a gyöngyöspatai önkormányzatot, amiért szegregáltan oktatták a roma gyerekeket.

petíció aláírói a leghatározottabban tiltakoznak az ellen, hogy a miniszterelnök befolyásolja és nyomás alá helyezze a független magyar bíróságot. 

Setét petíciójában az is szerepel: a végső döntést a Kúria majd csak tavasszal mondja ki, azonban a miniszterelnök és párttársai már értékelték a II. fokú, jogerős döntést, ezzel súlyosan megsértették a bírói függetlenséget és a bíróságok autonómiáját, ami az aláírók szerint elfogadhatatlan.

Mindemellett a sérelmet szenvedett kisgyermekekkel, családjaikkal és az őket védő, aljas támadást kapó ügyvédeikkel is szolidaritását fejezi ki.

A petíciót elindulása óta egyébként már több közéleti szereplő is aláírta. Többek közt Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Arató Gergely egykori oktatási államtitkár, Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke, Magyar Bálint egykori oktatási miniszter és Vágó István, a DK politikusa. 

Nem érik be a petícióval.

Az aláírásgyűjtés mellett Setét Jenő közreműködésével demonstrációt is szerveznek. A tiltakozáson is az ellen fognak kiállni, hogy Orbán Viktor vagy más fideszesek jogsértő módon beavatkozzanak a gyöngyöspatai kártérítési ügybe. (ezalenyeg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s