h i r d e t é s

Észak-Korea tűzviharral rendezné az amerikaiak felé az utolsó számlát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Észak-Korea tűzviharral rendezné az amerikaiak felé az utolsó számlát

2017. október 12. - 06:10

 

A phenjani kormány nem akar tárgyalni nukleáris fegyvereiről.

A kép illusztráció! - Fotó: Kcna / AFP

A phenjani kormány sosem fog tárgyalni arról, hogy lemondjon nukleáris fegyvereiről - jelentette ki Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter a TASZSZ orosz állami hírügynökség küldöttségének adott, szerdai phenjani interjújában.

A tárcavezető a Washington és Phenjan közötti párbeszéd feltételeként nevezte meg, hogy az Egyesült Államoknak fel kell adnia az Észak-Korea megsemmisítésére irányuló politikáját.

Az ENSZ-szankciókkal való nyomásgyakorlással összefüggésben megjegyezte: a rezsim azt egyenértékűnek tekinti az agresszióval és a háborúval. Ri Jong Ho szerint a Phenjan ellen elrendelt - illegálisnak mondott - büntetőintézkedésekért nem csak Washington tehető felelőssé mint azok kezdeményezője, hanem azok az államok is, amelyek megszavazták őket az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az ENSZ BT legutóbb szeptemberben szavazott egyhangú határozatban újabb Észak-Korea ellenes szankciókról, amiért a phenjani kormány szeptember 3-án újabb kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, ezúttal egy hidrogénbombával. Az Egyesült Államok az elfogadottnál szélesebb körű és keményebb büntető intézkedéseket javasolt, de Oroszország és Kína támogatásának megszerzéséhez engednie kellett.

Ri Jong Ho figyelmeztette az Észak-Koreával szomszédos atomhatalmakat, hogy Washington agresszív politikájának támogatásával saját magukkal döntik romlásba. Washington azzal, hogy Moszkvát bevonja a "szankcióháborúba" éket próbál verni Oroszország és Észak-Korea közé - vélekedett.

A külügyminiszter emellett azt hangoztatta: országa gyakorlatilag erőegyensúlyba került az Egyesült Államokkal, amely szerinte nem maradhat büntetlen. Úgy fogalmazott: "az észak-koreai nép és a hadsereg követeli, hogy a végső számlát az amerikaiakkal tűzviharral, ne pedig szavakkal rendezzék". (MTI) / inforadio.hu


 

h i r d e t é s