fbpx Esztergom ott folytatja, ahol abbahagyta a választások előtt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Esztergom ott folytatja, ahol abbahagyta a választások előtt

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

Esztergom ott folytatja, ahol abbahagyta a választások előtt

2019. december 12. - 10:57

 

Érdemi megoldás helyett újra csak ötletelés: december 15- én életbe lép a városban az új helyijárat- menetrend

Fotó: Török Szilvia / Facebook

Városunk újdonsült polgármestere indíthatta volna regnálását azzal is, hogy a kampányidőszakban agyonhangsúlyozott rátermettségét bebizonyítandó, tesz valamit Esztergom botrányosan rossz tömegközlekedésének javításáért, de mivel (hosszú ideje) nem él a városban, az érintett lakosokat pedig megint nem sikerült megkérdezni, ezért marad minden a régiben, sőt...

December 15- én a városban új helyijárat- menetrend lép életbe.
Örömre, bizakodásra megint nincs okunk: a menetrend megtervezésénél megint nem vette figyelembe a döntéshozó a város lakóinak utazási szokásait, a Budapestre ingázók igényeit. Röviden: ez a menetrend csupán látszatintézkedés, és úgy rossz, ahogy van. Nem jelent előrelépést a városnak, sőt, bőven vannak olyan utazók, akik számára csak hátrányokkal jár.

De menjünk csak szépen, sorjában:

Már az előterjesztés is hamisan állította, hogy a 2018-as menetrend- módosítás figyelembe vette a vasúti menetrendet, mert eddig sem volt azzal összehangolva - a félóránként érkező és induló vonatokhoz csak óránként volt helyijárat. Valamint nem fedte/fedi le az egész napot, mert a kora hajnali és 20.10 után beérkező/ induló vonatokhoz jelenleg nincs csatlakozó helyijárat. A Budapesten dolgozó, nagy számú vonatozó már régóta ahhoz kell, hogy szervezze az egész munkanapját, hogy csak bizonyos vonatokkal tud Pestre felmenni dolgozni és csak bizonyos (jellemzően csak a Pestről minden óra 51-kor induló) vonattal tud hazajönni, mert ahhoz van csatlakozó helyijárat. Ha a munkáját nem tudja ehhez igazodva megszervezni, akkor gyalogolnia kell, vagy autót vásárol, aminek a következménye már látszik a vasútállomás melletti parkoló autók számában, és a város állandósult közlekedési dugóiban.

Azt sajnos megint nem tudjuk, hogy a Volánbusz Zrt. vajon milyen felmérések alapján készítette el a tervezetet.
Jómagam és családtagjaim, ismerőseim nem találkoztunk sem kérdező-biztossal, sem kérdőívvel. Sőt, emailben többször is érdeklődtem, de a városháza válasza az volt, hogy a menetrendek összehangolására a Közlekedéstudományi Intézet kapott megbízást. Ez a szervezet honnan fogja tudni, hogy mi, esztergomiak mit szeretnénk? Valamint, ha megbízást kapott, akkor annak a tervezésébe miért nem a város lakóit vonják be, és miért megint a Volán ötletelt? Májusban is érdeklődtem a helyijáratokról, a Városháza válaszképpen csak továbbította a kérdésemet a Knykk- hoz, a KNyKK pedig azt válaszolta, hogy a járatokat a város rendeli meg. Akkor ki is a megrendelő??
A Volán az alapján, hogy mennyi a bevétele a jegyekből, ne vonjon le messzemenő következtetéseket, mert a sofőrök nagy százaléka saját zsebre dolgozik. Tisztelet a néhány kivételnek...

Az új, 2-es járat bevezetése:

A A város fő tengelye az északi városrészen nem a Földműves utca, hanem a Dobozi utca – Béke tér útvonal. A Földműves utcának csak az értelmetlen körjáratok bevezetése adott apropót (ami pedig senkinek sem jó, mert a menetideje teljesen megbízhatatlan, de erre majd később még kitérek).
A Béke téren a városba lefelé menet most egyetlen helyijárat sem áll meg, mert minden busz Szentgyörgymező felé megy, ezzel nagyot kerül, és a Béke tériek csak a Bazilikánál tudnak felszállni. Ez is igazságtalan.

A legtöbb embernek ez az útvonal felesleges kitérő, a szentgyörgymezeiek számára inkább újra be kellene állítani a hatos helyijáratot, ami a 43-as eltérítése (a tervezett 43F járatok) helyett is jobb és időszerű megoldás lenne. A szentgyörgymezeiek közül csak 1-2 ember szokott a kora reggeli járatokról a vasútállomáson leszállni, ők felszállhatnának a Dobozi utcán (sőt, a szentgyörgymezeiek közül többen most is rendszeresen a Bánomin szállnak fel). Valamint a hetes járat újbóli beállítása is megoldás lenne, ami az Aldi felé közlekedhetne a mostani egyes járat helyett. Ha még a vasútállomás után megállna a Babits iskolánál, és azután menne ki az Aldi és Diósvölgy felé, ugyanúgy, mint régen, máris nagyot léphetnénk előre...

A Lázár Vilmos utcai megállóban tíz esetből legalább 6-7-szer nincs le,- és felszálló, a Táti úti megállóban 10-ből 9 alkalommal senki nincs. Ezért a vonathoz igyekvőknek ez megint csak felesleges kitérő, plusz 7-8 perc utazás. Nem utolsó szempont, hogy a rendőrségnél sokszor azért várakozik a busz, mert a kereszteződésben álló, zöld jelzésre váró autók előrébb várakoznak, mint a jelzővonal, a busz emiatt nem tud bekanyarodni, és hosszú percek telnek el, amig végre minden autós hátratolat a sorban.
A Petőfi Sándor utcai megállók szinte 99 %-ban kihasználatlanok, viszont az hamis állítás, hogy a kórháznál csak a délelőtti, illetve kora délutáni órákban van utazóközönség. Ha nemcsak óránként, ill. hétvégén kétóránként lenne errefelé busz, hanem legalább félóránként, akkor sokkal több ember használná ezt a megállót is, amit most jellemzően az egyre jobban megritkított és várhatóan hamarosan megszüntetésre kerülő ingyenes Tescos busz használ, ami a délutáni órákban pár perccel a helyijárat előtt érkezik a megállóba, tehát ezért nincs ott már felszálló... Ha a tescos busz már nem lesz, akkor a kórházból való hazajutás az északi városrész felé nem lesz lehetséges. A vasútállomás felé utazni viszont most is szinte lehetetlen, ezért az emberek inkább felszállnak a Bánomi felé tartó buszra, körbemennek a Bánomin és utána Szentgyörgymezőn vele, ezzel terhelve a járatot.

Az se felejtsük el, hogy a kórház tömegközlekedéssel való megközelítése akár életet is menthet, azt semmilyen formában nem szabad leépíteni. Elég baj, hogy az északi városrész felől érkező busz megállóját áthelyezték a Kolpinggal szembe. Egy idős, vagy rosszul lévő embernek az is elég nagy távolság. Valamint gondolni kell arra is, hogy a kórházi ügyelet helyszíne is elérhető kell, hogy legyen tömegközlekedéssel.
A hatos járat újbóli beindítása, legalább félóránkénti járatkövetéssel a késő esti, éjszakai órákig megközelíthetővé tenné a kórházat és napközben a rendeléseket.

Alapvetően elhibázott döntés, hogy az új kettes járat is körjárat.
Fix indulási időpontok kellenek mindkét végállomásról. Felháborító, hogy a Bánomi lakótelepet egy szimpla megállóként kezeli a rendszer évek óta, ezáltal teljesen bizonytalanná téve innen a vasútállomásra lejutást.
A buszok felérkezése teljesen bizonytalan, sokszor az előirt időponthoz képest elmegy hamarabb, vagy késik akár 10 percet is, ami teljesen kiszámíthatatlanná teszi azt, hogy mikorra menjen ki az utas a megállóba. Van, amikor felfelé összesszed 10, lefelé menet újbóli 5-10 perc késést, így a vonatnak csak lehet integetni, főleg, ha arra még jegyet is kell venni!

Vajon mire gondolt az ötletgazda, amikor úgy tervezte, hogy csak 8.30 -kor indul az első kettes járat? 5 és 8 óra között igyekszik a legtöbb ember a vasútállomásra a Bánomiról, ekkor megy az összes ingázó Pest felé dolgozni, iskolába! Tehát ki találta jónak, hogy csak 8.30 után lesznek ilyen járatok?
Az, hogy körjárat, és 30- kor indul a vasútállomásról, azt jelenti, hogy 28 perces menetidővel számolva 58-ra fog a vasútállomásra érni, tehát már egy- két perc késés is kizárja (ami már most borítékolható, főleg télen, vagy a bérletvásárlás idején), hogy a vonatot el lehessen érni vele, főleg, ha valakinek még jegyet is kell venni.
Valamint, ha 30- kor indul a vasútállomásról, de a vonat 26 helyett 3-4 perc késéssel ér be Budapestről (ami igen gyakran előfordul), akkor bizony le lehet késni (főleg, ha az ember a hátsó vagonban ült, és végig kell mennie az egész vasútállomáson, majd körben a zebrához, ami kb. két-három perc!).
Úgy tűnik, hogy még életében nem járt vonattal, aki ezt kigondolta. A másik helyijárat óra 10- kor indul, akkor ennek óra 40- kor kellene indulnia. Így lenne a félóránként érkező vonatokhoz helyijárat, amit el is lehet érni...

Úgy látszik, megint elkerülte az illetékesek figyelmét, hogy 8.30 előtt, 11.30 és 17.30 között, valamint 22.30 után is vannak beérkező vonatok! Ezekhez miért nincs ezután sem helyijárat? Felháborító, hogy most sem gondoltak erre.

Arról még most sincs információ, hogy az elővárosi buszok csak Dorog felől fognak bemenni a vasútra, vagy a bánomiról lefelé jövet is? Mert a menetrendben most is szerepel a vasútállomáshoz betérés pl. az 5.50-es elővárosi útvonalában, de az a járat mégsem megy be...

43-as járat: ha bemegy a vasútállomásra, akkor a tervezet szerint minden óra 3 percre fog odaérni, tehát megint ott tartunk, hogy ha a vonat késik pár percet, lekéssük, és megint nem lesz mivel feljutni a Bánomira...

Már csak hab a tortán, hogy ehhez még az egyest is megszüntették 18.10 után. A kettes pedig csak minden óra 30-kor fog indulni, a Budapestről ingázók jellemzően 17.30 és 21 óra között érnek be... lehet megint fél órát várakozni a vasútállomáson a helyijáratra.

Azt is jó lenne tudni, hogy miért spórolnak járatok megszüntetésével? A költségek számításánál miért nem veszik figyelembe a tervezett évi ötmilliárdos iparűzési adót?
Hiszen a kormány ezt tervezi! Miért nem teszik ennyi pénzből ingyenessé a tömegközlekedést a vidéki diákok helyett inkább az összes esztergomi lakosnak? Futná az ötmilliárdból.
Vagy talán ez Esztergomra majd nem vonatkozik, mert a város fideszes vezetésű?

A város vezetése továbbra is csak ködösít, a Volán szokás szerint pedig csak ötletel. A buszpályaudvart ezek szerint természetesen nem fogják a távolsági buszok számára megnyitni, csak a 880-as fog a vasútállomás mellől indulni.

Ebben a városban nincs mindenkinek autója, hogy közlekedni tudjon. A város lakói nagy számban tömegközlekedéssel igyekszenek eljutni munkába, oktatási intézménybe, kórházba, vásárolni, hivatalos és magán dolgaikat elintézni.
Úgy látszik, a döntéshozókat továbbra sem érdekli, hogy az emberek utazási nehézségei milyen fokban teszik élhetetlenné számukra a várost.

Az, hogy ezt úgy kommunikálják, mint ideiglenes intézkedés, csak álca: várható, hogy megint semmi sem fog változni évekig. A város tömegközlekedésének fejlesztése megint csak megmaradt a választási kampányígéretek szintjén: elhibázott tervezetet hagyott jóvá a fideszes képviselői túlsúllyal rendelkező képviselő-testület.

Az új polgármesternek pedig fel kéne nőni a feladathoz. Bár, mint tudjuk: az elődeinek sem sikerült.

 

Török Szilvia / Szeretgom


 

Kommentek

h i r d e t é s