fbpx Esztergomban is megjelentek a nagyon veszélyes zebraszúnyogok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Esztergomban is megjelentek a nagyon veszélyes zebraszúnyogok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Esztergomban is megjelentek a nagyon veszélyes zebraszúnyogok

2019. június 21. - 10:46

 

A Katasztrófavédelem azt mondja, hogy az általuk végzett szúnyoggyérítést az önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végeztethetnek szúnyoggyérítést. De írnom sem kell, hogy Esztergomban az önkormányzat nem tesz semmit a vérszívó rovarok ellen. Inkább kivár, miközben három újabb, az egészségre igen veszélyes szúnyogfaj bukkant fel az országban.

Forrás: Facebook

Elöljáróban annyit, hogy a hazánkban őshonos szúnyogfajok is komoly betegségeket hordozhatnak, ilyen például a nyugat-nílusi láz és a malária.

Most azonban újabb fajok jelentek meg, így ha döngicsélést hallasz, lehet, hogy épp egy zebraszúnyog, egy ázsiai bozótszúnyog, vagy éppen egy koreai szúnyog nézett ki téged egy svédasztalos reggelire/vacsorára.

A zebraszúnyogot a hazai közvélemény a cikk szerint tigrisszúnyogként ismeri. A csíkos rovar hordozója a Zika-vírusnak, valamint a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz-vírus, a dengue-láz, a chikungunya-láz és a St. Louis encephalitis terjesztője is lehet.

Tudják a szakemberek, hogy gyéríteni volna fontos, de mégsem tehetnek semmit

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Az elmúlt héten több száz, szúnyoggyérítésre vonatkozó kérelem érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek elbírálása folyamatos. Azonban a betervezett gyértétések listáiban Esztergom neve sehol sem szerepel.

A 2019. június 12-re ütemezett légi gyérítés a hőségriadó miatt a katasztrófavédelem utasítására elmaradt, és annak időtartama alatt nem végezhető el. - írta az Eszteromi Önkormányzat közleményében.

Frissítés (2019. június 21. 19:41)

A légi kémiai védekezés 2019. június 25-én a napnyugtát megelőző időszakban történik. (A tartalék napok: 2019. június 26-27.)


 

Kommentek

h i r d e t é s