h i r d e t é s

Esztergomi polgármester: stabil működést tesz lehetővé az elfogadott költségvetés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Esztergomi polgármester: stabil működést tesz lehetővé az elfogadott költségvetés

2023. február 16. - 14:07

Esztergom 2023. évi költségvetésének főösszege 21,5 milliárd forint, mely lehetővé teszi a város stabil működését és a fejlesztésekre is lehetőséget ad - tájékoztatta a megyei jogú város polgármestere az elfogadott büdzséről az MTI-t.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) hozzátette, a költségvetésből 5 milliárd forintot fordítanak a pályázati forrásokból megkezdett fejlesztésekre, valamint önerős beruházásokra.

A város intézményeinek finanszírozása 700 millió forinttal emelkedett az előző évhez képest. A bérminimum növelésével és a közoktatási-közművelődési szféra béremelésével a személyi kiadások átlagosan 10 százalékkal nőttek. Jutalmat idén egyetlen intézménynél sem terveztek.

A dologi kiadások a közüzemi költségek jelentős emelkedésével a duplájára, 498 millió forintról 1 milliárd forint fölé nőttek. A város a működési kiadások fedezésére a bevételek mellett az előző évi tartalékot használja fel.

A közoktatási intézmények állami átvételekor létrehozott önkormányzati szolidaritási alapba Esztergomnak a számított adóerőképesség alapján 2023-ban csaknem 1,6 milliárd forintot kell befizetnie, ez a tavalyi kötelezettséghez képest 53 százalékos növekedést jelent.

Kiemelkedik a fejlesztések közül az új városi piac kialakítása, illetve a városközpont és a kertvárosi városrész közötti kerékpárút megvalósítása, egy-egy milliárd forintos összeggel.

A város 480 millió forintot fordít vízhálózat- és közműfejlesztésekre, 300 millió forintot költenek a Kőrösy Kollégium és több városi intézmény energetikai felújítására, valamint 400 millió forintért energiatakarékossá alakítják a közvilágítást - ismertette a polgármester. (MTI)