h i r d e t é s

Evakuálták egy teljes szigetország lakosságát, miután kitört a helyi legnagyobb vulkán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Evakuálták egy teljes szigetország lakosságát, miután kitört a helyi legnagyobb vulkán

2021. április 11. - 06:27

 

A vulkán decemberben kezdett hamut szórni, januárban egyszer már evakuálták az embereket, de most robbanást is lehetett hallani a kráterből.

Több mint tíz kilométer magas kitörési oszlop lövellt ki a tűzhányó belsejéből, amely veszélyeztette a Karib-térségben található Saint Vincent és a Grenadine-szigetek lakosait.

CNN riportjából kiderült, hogy pénteken délelőtt kitört a La Soufriére vulkán Saint Vincenten, melynek következtében ki kellett menekíteniük a lakosokat a szigetország területéről.

A Saint Vincent északi részén található, 1 234 méter magas tűzhányóból egy közel tíz kilométer magas kitörési oszlop szállt fel, a katasztrófavédelem pedig sűrű hamuesőre hívta fel a figyelmet.

Helyi geológusok a vulkán közelében földrengéseket mértek, melyek arra utalnak, hogy hamarosan jelentős mennyiségű láva törhet ki a felszínre.

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek katasztrófavédelmi hatósága csütörtökön kezdte meg a vörös zóna, azaz a tűzhányó közvetlen térségében lévő területeken élő, körülbelül 16 ezer ember kitelepítését.

Az állampolgárokat a régió másik szigeterei szállították el, főként olyan helyekre, amelyek nem számítanak veszélyeztetett régiónak. Az evakuálást a koronavírus-járvány is hátráltatja, ugyanis a hajókra kizárólag covid-vakcinán átesett embereket engednek fel.

Korábban 1979-ben mértek szeizmikus aktivitást a százezer lélekszámú szigetországban, míg a La Soufriére legutoljára 1902-ben tört ki, az incidens során nagyjából ezren vesztették életüket. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s