h i r d e t é s

"Ez a tanítás egyenlő a nullával"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Ez a tanítás egyenlő a nullával"

2020. március 21. - 16:17

 

Több fővárosi iskolában kiborultak a szülők az iskolazárlattal indult online oktatásra

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

„A mi iskolánk egy vicc” - mondja egy aggódó szülő az Erzsébetvárosi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Szakgimnáziumról, ahol az ötödik osztályos gyereke tanul. Azaz csak tanulna, mert online oktatásról még szó sem volt az iskolában.

Egyetlen tanulással kapcsolatos platformjuk a KRÉTA Tudásbázis Portál, ami elméletileg a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer felhasználói (fenntartók, intézményvezetők, pedagógusok, tanulók, szülők) részére nyújt hatékony segítséget. Azaz csak nyújtana, ugyanis 

annyira le van terhelve, hogy legtöbbször csak délután tudunk belépni

- mondja az anya, aki azt nehezményezi, hogy ha más iskolákban megoldható az online oktatás, akkor náluk miért nem? Elmondása alapján időnként megírják a tanárok, hogy miket olvassanak el a diákok, de mivel feleltetésre nincs lehetőség, az osztályozás hasra megy. Nagy a káosz, nincs egy kialakult rendszer. „Hova küldjem el, mit írt a gyerek? Honnan tudja a tanár, hogy ő írta meg?”

Az aggodalma főként abból ered, hogy ha a tanárok el is küldik a tananyagot, a szülők egyszer meg kell értsék, majd elmagyarázzák a gyerekeiknek, mindezt persze a 8 órás munkaidejük után. "Tegnap este is 11-ig tanultunk" - mondja. Ráadásul ott van még az a sok olyan tantárgy van, amihez nem minden szülő ért, hiszen már rég elfelejtette, amit az iskolapadban tanult, például a matek, fizika vagy kémia tantárgyak. 

Hogy tanítsam a gyereket, ha nem vagyok jó benne?

Ráadásul úgy véli, a megértő tanárok által osztogatott ötös érdemjegyek sem segítenek a diákok fejlődésében, épp ellenkezőleg.

Az anya szerint az osztályfőnök nagyon jó fej, de ő is csak ezt udta ajánlani a szülőknek: "Javaslom, hogy amiből nincs még tanulnivaló, akkor vegyék elő a gyerekek a munkafüzetet és kezdjék el visszamenőleg megoldani a kimaradt feladatokat. Minden nap olvassanak pár (sok) oldalt, lehet hangosan is. Írjanak verseket, és mozogjanak naponta 3-4 óránként."

Ez a tanítás egyenlő a nullával. A következő évet biztosan ennek a három hónapnak a pótlásával kezdik majd a diákok

- véli az anya. 

Nem ez az egyetlen iskola, ahol akadozik az oktatás. A Kolozsvár Utcai Általános Iskola diákjainál sem működik az élő digitális oktatás, de ott legalább már néhány tanár igyekszik felvett videókban megmagyarázni a leckéket. Egy apa arról számolt be, hogy a gyerekei

megkapják a feladatot, aztán csináld b..zmeg. Egy 11 éves gyerek hogy tudja magától megoldani a feladatot? Mert megnézett három videót?

És nézzen meg egy 2 órás filmet, amikor 40 perces az óra? És ha én nem tudok angolul, akkor hogy tanítsam meg a gyereket?” - teszi fel jogosan a kérdéseket. 

Ő is panaszkodott a Kréta platformra, és hasonlóan vélekedett az oktatás formájáról is: „Minden tantárgyat nekem is végig kell olvasni azért, hogy megértsem, és el tudjam magyarázni. És ha nem értem?”

Összességében a szülők úgy érzik, magukra maradtak, nem beszélve az olyan családokról, akiknek nincsenek is digitális eszközeik, még ha az ígéretekhez híven be is indulna az online oktatás. A legnagyobb probléma, hogy sem a tanárok, sem a szülők nem kaptak gyakorlati felkészítést a távoktatásra.

„Most még a szülők tanítják a gyerekeket, de mire vége lesz ennek a szarnak, minden szülő megy az elmegyógyintézetbe, az üresen maradt konténerekbe, amiket most Orbán felállít„” - fakad ki. 

Az iskolák tanárai bíznak abban, hogy jövő héttől már jobban átlátható renddszrben tudnak tanítani, és igyekeznek megoldást találni az online oktatásra. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s