h i r d e t é s


Ez már nem vicc: ijesztően meleg volt az idei nyár

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ez már nem vicc: ijesztően meleg volt az idei nyár

2017. szeptember 02. - 08:13

 

Balaton szárazság - Fotó: H. Szabó Sándor

Az idei nyár 1,5 fokkal volt melegebb az átlagnál, három komoly hőségperióduson, melegrekordok, szárazság és heves zivatarok.

2017 nyarának középhőmérséklete 22 Celsius-fok volt, ami 1,7 fokkal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket. Egyenként minden hónap is átlag fölött teljesített:

  • a június 2,3;
  • a július 0,7;
  • az augusztus pedig 2,1 fokkal volt melegebb a megszokottnál

– derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzéséből.

Sorra dőltek a rekordok

A legforróbb nap augusztus 4. volt, pontosabban ekkor mérték a nyáron a legmagasabb hőmérsékletet: Főnyeden és Kübekházán is 40,3 Celsius-fokot. Szűk három hét múlva, augusztus 24-én Zabaron mérték a leghűvösebbet, egy téli reggelnek is beillő 2,6 fokot.

  • Melegrekorddal indultunk, június 1-jén hajnalra Lágymányoson csak 21,3 fokra hűlt a levegő, amivel megdőlt a fővárosi minimumhőmérséklet maximumának rekordja. Magyarul a nyár első napján ennél mindig alacsonyabb volt a napi minimum.
  • Július középén, egy hidegfront után Zabaron 5,5 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új minimumhőmérsékleti országos rekord született.
  • Július 10-én egy vihar során a Balatonaligán működő automata szélmérő 157 kilométer/órás széllökést regisztrált, amely az idei nyáron mért legmagasabb érték.
  • Az augusztus elejei hőhullám idején ismét melegrekordok dőltek meg.

Hőség és kevés eső


A Tisza egy aszályos nyáron
Forrás: Think Outside The Box - Transindex

A nyár folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tisztifőorvos három (mindhárom hónapban egyszer) alkalommal rendelt hőségriasztást, illetve hőségriadót.

Az összeállítás szerint júniusban a sokéves csapadék-átlag 81 százaléka hullott, míg a júliusi csapadék kissé maradt csak el az átlagostól. Ezen felül – bár egyelőre csak előzetes adatok alapján – de az utolsó nyári hónap is szárazabb volt országos átlagban a szokásosnál.

A háromhavi mennyiség országos átlagban 165 milliméter körüli volt, ami a sokévi átlag mintegy 83 százaléka. (24.hu)h i r d e t é s

betöltés...

;