h i r d e t é s

Ez még nem Oroszország, de az RTL vezérigazgatója inkább elmenekült

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ez még nem Oroszország, de az RTL vezérigazgatója inkább elmenekült

2015. január 26. - 01:00
0 komment

Érdekes cikk jelent meg néhány nappal ezelőtt a Business Weekben, amelyből kiderült, hogy az RTL Klub vezérigazgatója, Dirk Gerkens a családját ért fenyegetések miatt elköltöztette szeretteit az országból.

Nincs abban semmi új, hogy olyan országokból, ahol "keményebb" a rendszer, mint például Dél-Amerikai egyes államai vagy éppen Oroszország, akár családjukkal együtt meneküljenek el nagyhatalmú emberek, ha a hatalom megorrol rájuk. Putyin országában ez szinte természetes, hiszen hasraütésszerűen csukják börtönbe akár az ország legnagyobb hatalmú oligarcháit is, ha szembehelyezkednek a vezetéssel. Magyarországon ez azonban nem volt divat - legfeljebb néhány roma család távozásáról szóltak a hírek évekkel ezelőtt, akik nagy részét azután hazaküldték Strasbourgból vagy Kanadából.

Most viszont egy jelentős befolyással és vagyonnal rendelkező külföldi üzletember, a kormánnyal szembeni jelenlegi egyik legkritikusabb médium vezetője menekítette el családját az országból.

Ha fenntartással kezeljük a dolgot - és a jobboldali, Fidesz-közeli közbeszédben bizonnyal sokan úgy fogják -, gondolhatnánk arra is, hogy ez egyszerű hangulat-, sőt hisztériakeltés. Hogy valóban nem is kapott Dirk Gerkens fenyegetéseket, csak éppen az RTL így akart szimpátiát ébreszteni és összeesküvés-elméleteket gerjeszteni.

Ez azonban az elmúlt években azzá az országgá vált, ahol a kormánypárt kénye-kedve szerint tartóztatja le neki nem tetsző civil szervezetek vezetőit és indít ellenük vizsgálatokat. Ahol célzott különadókkal sújtják a kellemetlenkedő médiumokat. Ahol kormányellenes tüntetőket jelentenek fel. Ahol az adóhivatal vezetőit korrupciós gyanúval vádolja az Egyesült Államok, és bármilyen vizsgálat helyett inkább az ország elleni támadást vizionálnak és diplomatákat jelentenek fel.

A múltban hasonló híreket talán Oroszországról olvashattunk, de ma már Magyarországon mindez megszokottnak számít, az ingerküszöb határán egyensúlyoz. Egy ilyen országban az, ha valaki „a barátain keresztül érkező” fenyegetések következtében úgy dönt, egy barátibb nyugati országba költözteti a családját, egyáltalán nm tűnik abszurdnak. Messzire merészkedne persze az, aki azt feltételezné, hogy a fenyegetések mögött valamilyen módon maga a hatalom áll, de ha csak a közhangulat eljuthatott idáig, és a Békemenet ideológiai tábora halálos fenyegetésekkel űzi el egy neki nem szimpatikus dolgokat közvetítő médium vezetőjének családját az országból, az igen sokat elárul arról, hogy milyenné is vált ez az ország az elmúlt években.

{flike}
{jcomments on}


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s