h i r d e t é s

Ezentúl Dél-Amerikából kokain helyett kakaó jöhet majd

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezentúl Dél-Amerikából kokain helyett kakaó jöhet majd

2015. november 17. - 14:00
0 komment

Az eddigi kokaintermelőként elhíresült országok mostanában inkább az egyre dráguló kakaóra mennek rá.

Fotó: Europress / 24.hu

Kolumbia kakaótermelése az ország Kakaótermelői Szövetségének legfrissebb jelentése szerint az elmúlt egy évben tizenegy százalékkal nőtt, köszönhetően a kakaó, mint nyersanyag gyors árnövekedésének - írja a 24.hu.

A farmerek – a nagyobb profit reményében – lassan átállnak a kokain alapanyagát jelentő kokacserje termesztéséről a jóval barátságosabb kakaófáéra. Egy termelő a Bloomberg Business-nek azt nyilatkozta, hogy idén már 6800 pesót (640 forintot) kap egy kiló kakaóért, míg tavaly 5000-et (475 Ft), 2012-ben pedig mindössze 3000-et. (285 Ft). A tíz éve indult program kiemelten sikeres, hiszen a mostani kakaóültetvények 54 százalékán a kétezres évek elején még kokacserjék virágoztak.

A változás Peruban már két évtizede zajlik, az amerikaiak által indított koka helyett kakaó programnak köszönhetően a földművesek jó része már független a maffiától, bevételeiket pedig saját földjük fejlesztésére, vagy épp gyermekeik taníttatására tudják fordítani. A program keretében 2002 óta több, mint nyolcvanezer hektárnyi kokaültetvény helyére kerültek más növények (jórészt kakaó), sőt, egy 2013-ban indult hároméves folyamat keretében újabb 28 ezer hektárt borít majd kakaó 2016-ra. Így nem is csoda, hogy az ország 2007 óta megháromszorozta kakaóexportjából érkező bevételét, sőt, a tavalyi évben 57 százalékkal nagyobb mennyiséget exportáltak, mint egy évvel korábban.


Kokalevelek

Az édesszájúak számára ez épp jókor jön, mivel a nyugat-afrikai országok, amelyek a világ össztermelésének több, mint kétharmadát adják, az idei száraz időjárásnak köszönhetően most kevesebbet tudnak exportálni, bár az elmúlt néhány hét esőzései még megmenthetik a termés egy részét.


A kakaó

A legnagyobb kakaótermelő, Elefántcsontpart már biztosan kevesebbet fog nyújtani a tavalyi, rekordot jelentő 1,8 millió tonnánál, de a második legnagyobb, a kakaóiparát harminc év alatt a nulláról felépítő Indonézia, és a harmadik, Ghána is veszélyben van az El Nino miatt.

A kizárólag az Andok hegyei közt, Peruban (39%), Kolumbiában (33%) és Bolíviában (28%) termesztett kokacserjéből a következő években tehát minden valószínűség szerint sokkal kevesebb kokain készül majd, ellenben csokoládéval legalább jól el leszünk látva, főleg, hogy a kakaóbizinisz 2020-ra akár 115 milliárd dolláros pénzforgalmat is generálhat, több, mint kétszeresét az ezredfordulós állapotnak.

 

24.hu