h i r d e t é s

Ezer méter mélyen fedeztek fel újabb barlangot szlovén barlangászok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezer méter mélyen fedeztek fel újabb barlangot szlovén barlangászok

2021. szeptember 13. - 14:03

Ezer méter mélyen fedeztek fel újabb barlangot szlovén barlangászok.

Forrás: KirándulásTippek

A Nyugat-Júlia-Alpokban, Szlovénia és Olaszország határán, a Kanin-hegység gleccserek által formált karsztterületén talált új barlang immár a tizedik Szlovéniában, amely ezer méter mélyen helyezkedik el - írta a helyi sajtó hétfőn. Matic Di Batista, a ljubljanai barlangkutatók egyesületének elnöke elmondta: az Alvó dinoszaurusz-szakadék nevű barlangrendszerben újonnan felfedezett üreg a világ száz legmélyebb barlangjához tartozik.
    

Kiemelte: a barlangászok 2007-ben kezdték el kutatni a szakadékot, de miután 300 méter mélységben nem találtak utat, felhagytak a kereséssel. A fejlett világitástechnika azonban lehetővé tette, hogy tovább lépjenek, ez év elején a barlangászok elértek 730 méter mélybe.
    

A feltárás a múlt hétvégén folytatódott, miután felfedezték, hogy a barlang még mélyebbre nyúlik, és végül egy 1040 méter mélyen elhelyezkedő kamrához vezet. A barlang körülbelül két kilométer hosszú. 350 méteres mélységtől kezdve nagy mennyiségű víz kísérte a felderítőket, amely többször eltűnt, majd lejjebb újra megjelent - írták jelentésükben a barlangkutatók. Szlovénia meglehetősen gazdag karsztterületekben, és mintegy nyolcezer barlanggal rendelkezik. Közülük mindössze húszat látogathatnak a turisták, a két leghíresebb a Postojnai- és a Skocjani-barlang. (MTI)