h i r d e t é s

Ezért jobb zuhanyozni, mint fürdeni

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ezért jobb zuhanyozni, mint fürdeni

2018. június 19. - 14:27

 

A Föld édesvízkészlete korlátozottan áll rendelkezésre. A rohamosan növekvő népesség, a globális klímaváltozás, a bolygó változatos vízkészlet-elosztása együttesen és külön-külön is veszélyezteti az ivóvíz jövőjét. 

Sajnos erről a tényről sokan nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást. Ha egy kicsit is belegondolunk, a költségeinket is csökkenthetjük, valamint a környezetet is óvjuk azzal, ha otthonainkban, sőt, a munkahelyünkön is takarékosan bánunk a vízzel. Ilyen takarékossági kérdés például, hogy zuhanyozzunk vagy fürödjünk?

A Föld, gyakorlatilag egy zárt rendszer. A víz mennyisége minden esetben tekinthető 100%-nak, de nem mindegy, milyen elosztásban van jelen az édesvíz. Jelenlegi becslések szerint, a földi vízkészlet 97%-a sós víz (például a tengerek, óceánok) 2%-a a víznek fagyott formában van jelen (például a gleccserek, sarki jégsapkák), 1 %-a pedig tömöríti az édesvíz minden formáját (pl.:légköri, felszíni…stb.). Ennek az emberiség számára használható része, körülbelül 3%, de van, aki ennél is kevesebbre számol. A legkönnyebben hozzáférhető édesvíz, amire a vízvételi technológiánk is épül, az a felszíni vizek: folyók, patakok, tavak.

Sokáig úgy gondoltak a vízre, mint egy kifogyhatatlan, mindenkor rendelkezésre álló természeti erőforrásra. Ma viszont már tudományos tény, hogy a vízkészleteinket védeni kell, a megfelelő elosztás és szinten tartás rettentően fontos. Nem mindegyik kontinens, és ezen belül ország bővelkedik felszín feletti vagy felszín alatti édesvízben. Napjainkban körülbelül 50 ország küzd vízhiánnyal, és az emberiség körülbelül 36%-a él vízhiányos területen. Afrika nagy részét a szárazság sújtja. Ha nem feltétlenül a harmadik világbéli országokra szeretnénk példát mutatni (pl.: Szudán), akkor megemlíteném a Dél-Afrikai Köztársaságot, melynek gazdasága körülbelül felér Magyarországéval. Évek óta a nyári szárazsággal meggyűlik az emberek baja, a kormány válsághelyzetet vezet be.

Használjuk hatékonyan!

A naponta használt víz mennyisége Magyarországon körülbelül 110 liter. Ebből iszunk, főzünk, mosunk, mosogatunk, öntözünk… stb.

A tisztálkodási módszereink sem egyformák, ezért elmondható, hogy a napi tisztálkodáshoz valakinek elég lenne az optimális 40 liter. Valaki viszont fürdeni szeret, és bizony teletölti a kádat. Ha átlagos fürdőkád mérettel számítunk (kb.:150 liter), a kiszorított vizet leszámítva 120 liter körül jön ki egy fő fürdésre használt vízmennyisége! Ha az ország egész lakossága minden nap fürdene, ezzel a vízmennyiséggel számolva, egy év alatt a felfogott fürdővíz mennyiségével (kb.:438millió köbméter) újra lehetne tölteni a Fertő-tavat.

Energia hatékonyság szempontjából sem előnyös a fürdés, hiszen ahhoz, hogy előállítsuk számunkra az optimális 38 fokos fürdővizünket, a gázbojlerünk mintegy fél köbméter földgázt éget el. A földgáz-égetés széndioxid kibocsátással jár, a széndioxid szennyezi a légkört, a légkör felmelegszik, egyre több felszíni víz párolog el, egyre kevesebbet tudunk belőle használniés így tovább. Ezt lehet még jobban kifejteni, de a lényeg, hogy fürdés helyett válasszuk inkább a takarékosabb zuhanyzást.

A zuhanyzáshoz használt vízmennyiség átlagosan 40 liter. Ezt a mennyiséget különböző praktikákkal lehet még csökkenteni:

  1. Szappanozás/samponozás közben zárjuk el a vizet, ne folyassuk feleslegesen.
  2. Állítsuk a víz erejét kisebb nyomásra
  3. Ha a pénztárcánk engedi, beszerelhetünk víztakarékosabb szerelvényeket. Ilyen eszköz például a víztakarékos csapbetét.

Ha minden honfitársunk átállna a takarékosabb zuhanyzásra, akkor az egy hónap alatt megspórolható víz mennyisége elérné a Kis-Balaton vizének mennyiségét.

Hogyan tegyük élménnyé a zuhanyzást?

Érdemes a csapvízben található szennyeződéseket, így például a klórt, rozsdát, üledékanyagokat, tisztítószereket kiszűrni, így tisztábbá tehetjük fürdővizünket, óvhatjuk, kényeztethetjük bőrünket. Amennyiben szeretné elkerülni a bőr irritációját, érdemes beszerezni egy zuhanyszűrő készüléket.

Mivel nem mindig egyszerű eldönteni, hogy milyen készülékre van szükségünk, érdemes szakértő segítségét kérni. A Tiszta Víz Üzletház csapata víztisztítás és megtakarítás terén is számtalan hasznos tanáccsal tud szolgálni és segítségükkel kiválaszthatja az Ön háztartásába legjobban illő eszközöket.


 

h i r d e t é s