h i r d e t é s

Ezért rohanja le Oroszország Szíriát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ezért rohanja le Oroszország Szíriát

2015. október 20. - 12:36
0 komment

Hetek óta tart az orosz beavatkozás Szíriában, és most az illetékesek elismerték, hogy kicsit komolyabbak a célok, mint néhány terrorista csoport ellen küzdeni.

Forrás: heavy.com

A tapasztalat és a célok

A Privátbankár azt írja, hogy az Orosz hivatalos szervek elismerték, hogy a hadjárat célja hozzásegíteni  Aszadot ahhoz, hogy minél több területet visszaszerezzen egykori országából. És ezt nem azért teszik, mert Aszad annyira szimpatikus volna, hisz ők sem tagadhatják, hogy egy tömeggyilkos diktátor, hanem abból indulnak ki, hogy senki más nem képes erre a feladatra, már ha nem akar egy külföldi hatalom óriási hadsereggel beszállni.

Ez azt jelzi, hogy az oroszok tanultak mind az amerikaiak hibáiból, mind a saját korábbi afgán baklövéseikből. Ott egy a hatalmat megtartani képtelen, reménytelen rezsimet támogattak, ráadásul úgy, hogy Amerika beszállt a szemközti oldalon, és mindenkit támogatott, aki az oroszok által támogatott kormány ellen volt.

Most viszont a legfőbb és legnagyobb ellenség az iszlám állam nevű képződmény, amely Amerikának és gyakorlatilag mindenki másnak is ellenség, ezért eszük ágában sincs az oroszokkal szembe helyezkedni, sőt örülnek, hogy valaki vállalja a nehéz feladatot, még ha ennek vannak is egyéb következményei.

Kockázat/hozam arány

Putyin pedig felmérte a kockázat/hozam arányt: a kockázat az, hogy beleragadnak, mint egykor az afgán mocsárba, a hozam pedig az, hogy visszaszerzik szuperhatalmi státuszukat, és a térségben nem csak a háborút, de a békét is ők diktálják majd, átvéve az Egyesült Államoktól ezt a szerepet. Putyin egyébként időtávot is vázolt: egy évre tervezi a hadműveletek időtartamát.

Az oroszok egyébként úgy tartják, hogy a legtöbb ellenzéki harcoló fél terrorista csoport, nemigen akad köztük olyan mérsékelt erő, aki képes lenne a szunnita területek kormányzására. Amerika pedig azt az elvet követte, hogy támogat valakit, aki majdcsak legyőzi az összes többit, de hát ez nyilvánvalóan irreális cél. Moszkva azt mondja, Aszad, még ha maga a főgonosz is, az egyetlen, aki képes legyűrni a még rosszabbat, az iszlám államot, és ezt Amerika végül kénytelen elfogadni.

Az orosz célok sorrendeje: Szíria nyugati részén legyőzni a számtalan kisebb csoportot, köztük azokat is, akiket Amerika támogatott, és ha ez megvan, nekimenni az ország keleti felét uraló iszlamista államalakulatnak.

Kerrynek is megmagyarázzák

Egy orosz kormánytanácsadó szerint a terrorista meglehetősen széles fogalom, és ha elkezdenek a viszonylag kisebb terület számtalan csoportja között válogatni, akkor lehetetlenné válik a fő célkitűzés, az uralom visszaszerzése az ország nagyvárosai és fontosabb ellenőrzési pontjai felett.

Kerry amerikai külügyminiszter attól tart, hogy az oroszokat csak Aszad megsegítése érdekli, és ez még több dzsihadistát fog odavonzani. Ezzel az érveléssel az a gond, hogy az oroszoknak elég kétes eredmény lenne, ha csak egy kicsit erősödne meg Aszad, és vele szemben ottmaradna egy nagy ellenséges terület. Eredményre csak akkor jutnak, ha minden ellenséges erőt elűznek, mindent visszafoglalnak, esetleg még Irak szunnita részeit is.

Az oroszok számítottak rá, hogy Amerika ellenezni fogja az akciót, ezért folyamatosan tájékoztatják őket és tárgyalnak velük, így elkerülhetők a félreértések és az esetleges incidensek. Kerry elmondta, hogy a békefolyamatba szeretnék majd bevonni Jordániát, Törökországot és Szaúd-Arábiát is. Ez amúgy is elkerülhetetlen, hisz a szunnita lakosságú területeken olyan rendezést kell elérni, amihez a környék szunnita államai is hozzájárulnak.

 

privatbankar.hu