h i r d e t é s

Facebook-tiltások: néhány rémhír igaznak bizonyult

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Facebook-tiltások: néhány rémhír igaznak bizonyult

2019. június 19. - 10:13

 

Hétfőn robbant ki a Facebook rejtélyes fióktörlési hulláma, amely – mint az olvasói levelekből megtudtuk – nemcsak külföldön, hanem Erdélyben is tömegével zárta le a felhasználói fiókokat. - írja a maszol.ro.

Illusztráció: flickr.com Fotó: Stock catalog / www.thoughtcatalog.com

Bár kezdetben csak a gyakori badarságok közé soroltuk, a HVG portál nyomozása után rájöttünk, nemcsak a szokásos ijesztgetés került újra terítékre, hanem annál valami sokkal komolyabb: az utánajárások ugyanis bebizonyították, hogy az 50 legsikeresebb magyar Facebook- oldal is ezresével veszítette a rajongóit.

A számadatok szerint a Norbi Update 1734, a Tibi atya 5599 rajongót veszített.

A Túró rudit mára már 3579 emberrel kevesebben kedvelik a Facebookon, a Gondoltad volna? oldal követői pedig 5375-tel lettek kevesebben, nem beszélve arról, hogy még az Orbán Viktor „támogatottságára” szolgáló oldal és a Vona Gábor hivatalos profilja is közel 2000 követőt veszített

– számolt be a hvg.hu.

A világhálót mondhatni elöntötte a rengeteg panasz, tanácskérés, jelentés: tucatjával érkeztek külföldi oldalak üzemeltetőihez is a segélykérések, és hozzánk is többen juttattak el erre vonatkozó üzeneteket. Az üzenetek általában arról számoltak be, hogy a Facebook világszerte tiltja a felhasználóit, de „még kérdőre vonni sem ad engedélyt”, többen arról érdeklődtek – remélvén, hogy mi tudjuk a választ –, hogy „miért tilt le a Facebook annyi embert?”.

Az aggodalmaskodások után hamar felbukkant a közösséget rémisztgető kamuüzenet is, amely az aktív felhasználókat arra buzdítja, hogy az összes ismerősüknek továbbítsák a szöveget, mert ha nem így járnak el, ők is letiltásban részesülnek. Bár a tiltás rémhíre igaznak bizonyul, a kamuüzenet nem valóságos, éppen ezért nem is segít a fiók megtartásában.

A HVG portál arról is beszámolt, hogy felkeresték a legnagyobb közösségi oldalt üzemeltető szakembereket, kérdéseket tettek fel, magyarázatot követeltek. Nem sokkal később érkezett is a válasz, amelyben nyomatékosították, tisztában vannak azzal, hogy nem szokványos helyzet állt elő. Hivatalos közleménnyel azonban a továbbiakban sem jelentkeztek.

Forrás: maszol.ro

A pánik meglétét bizonyítja a Google-kereső is, amely a Facebook szó beírása után vészjósló javaslatokat tesz: elsősorban a tiltást, majd az ügyfélszolgálatot ajánlja, és csak utolsóként jeleníti meg az elérhetőséget. Ugyanakkor a Gyakori kérdések portált elöntő segélykérés-zivatar is a társadalmi pánik bizonyítéka. Forrás: hvg.hu A legfrissebb hírek szerint a tiltáshullám ellen maguk a netezők is tehetnek valamit, bár nem teljesen biztos, hogy használ, de a kipróbálása rosszabbat már nem idéz elő. Az érintettek a beállítások menüpont alatt kérhetik a fiókjuk visszaállítását, de fontos, hogy olyan számítógépen vagy mobiltelefonon próbálkozzanak, amelyet már előzőleg is használtak a bejelentkezéshez. - a Maszol.ro portálról

maszol.ro / Kép forrása: www.thoughtcatalog.com


 

h i r d e t é s