h i r d e t é s

Fáj a háta? Kínszenvedés a reggeli kelés?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fáj a háta? Kínszenvedés a reggeli kelés?

2018. június 19. - 14:10

 

Mindenkinek ismerős a probléma! Előfordulhat, hogy az ágy, amin fekszünk, nem megfelelően tartja a testünket. Kipihenten kell ébredni és nem fáradtan, fájdalmakkal. A mai világban nagyon sokféle ágy létezik, de nem mindegy, hogy milyen benne a matrac. Nem csak az árat és a kinézetet kell szempontként vizsgálni, hanem főként a pihentető minőségű alvást nyújtó előnyöket.

Milyen matraccal érdemes választani ágyat hátfájásra?

A gerincünkre ható terhelés álló és ülő helyzetben is kritikus, amikor fekszünk ez lényegesen enyhül. Mindig, amikor állunk vagy dolgozunk a csigolyáink és porckorongunk összenyomódnak, amint vízszintes helyzetbe kerülünk, a gerincoszlopunk kinyúlik, de az se mindegy, hogy milyen ágyon helyezzük magunkat kényelembe.

Az ortopéd matrac az, ami fekvő pozícióban a legjobban tehermentesíti gerincoszlopot, a gerincünkön lengéscsillapító feladatot ellátó porckorongok ennek fényében kitágulnak, nedvkeringésük és tápanyagfelvételük ideális lesz. Ilyen matrac kell ahhoz, hogy a pihenés igazán regeneráló legyen és a hát, illetve derékfájás ne jelentkezzen nap, mint nap.

A tesztek és kutatások is bebizonyították, hogy erre a legtöbb ember esetében a legnagyobb hatékonysággal a félkemény matracok képesek (az anyag, hogy miből készülnek igazándiból nem lényeges, a hideghab, memory hab, latex vagy táskarugós matracok ugyanazt a célt szolgálhatják), de kifejezetten erre a célra fejlesztették ki az ortopéd rugós és ortopéd szivacsos matracokat. A szélsőséges esetekben – a túlzottan vékony testfelépítés vagy éppen a másik véglet, a teltebb testalkat, illetve a folyamatos háton fekvés – előfordulhat, hogy a némileg lágy, illetve kemény matracok is jók lehetnek (figyelem, a “némileg” a varázsszó, a nagyon kemény és túlzottan puha ágybetétek senkinek sem tesznek jót hosszú távon).

A félkemény matracok nem teljesen egyenesen tartják a hátat, hanem egy enyhe görbét leírva, a gerincoszlop lágy, dinamikus mozgását lehetővé téve, precízen lekövetik a testvonalait. A matracok minden alvástípusnál megóvják a testünket. Oldalunkon fekve a matracba belesüpped a vállunk és a csípőnk, háton fekve a derekunkat, hason fekve a csípőnket nem nyomja el a matrac.

A túlzottan kemény ágybetétek mereven és feszesen tartják a gerincünket. Ezeken a matracokon a felfekvési pontok nagy fájdalmakat okoznak, és a véráramlás hatékonyságában is nagy problémát okoznak. A nagyon lágy ágybetéteket sem javasoljuk, mivel azok még arra sem jók, hogy megtartsák a hátunkat, így feszültség keletkezik az izmunkban és csontunkban, ami krónikus hátfájáshoz vagy lumbágóhoz vezethet.

Ha többet szeretne tudni a megfelelő ágy és matrac kiválasztásáról, illetve a nem megfelelő választás káros hatásairól, keresse bátran a Nonstop Bútor munkatársait,hiszen a vállalat nagy hangsúlyt fektet az egészséges alvás biztosítására. Éppen ezért például a Senior franciaágy csomaguk rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, amelyek megakadályozzák, hogy az előbbiekben bemutatott egészségügyi problémák bekövetkezzenek.


 

h i r d e t é s