h i r d e t é s

Fecskeként épít fészket egy drón

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fecskeként épít fészket egy drón

2014. május 13. - 17:10
0 komment

Ennél brit tudósabb nem lesz ma: a londoni Imperial College kutatói megépíteték a 3D-nyomtatóval felszerelt négyrotoros drónt.

fecskekent-epit-feszket-egy-dronAz ötletet a fecskéktől kapta a csoport - írja a Geek.com. A drón ugyan nem a saját nyálával építi az épületeket, hanem poliuretánból. Ugyanabból a könnyen habosítható anyagból, amivel ablakokat és ajtókereteket szoktak szigetelni. És persze készül belőle matrac és egyéb hasznos dolgok.

A PUR-hab előállításához szükséges két anyag csak a nyomtatófejben találkozik. Működés közben azonban még így is annyit változik a gép súlya, hogy folyamatosan hozzá kell igazítani a repülési útvonalat és a sebességet. Ezt egy GPS-vevő és tizenhat infrakamera segíti. A számításokhoz egyelőre nem elég okos a drón, a vezérlését egyelőre laptopról oldották meg a kutatók. A jövőben azonban szeretnék, ha képes lenne teljesen autonóm működésre is a gép.

Az egyelőre még nem világos, hogy a 3D-nyomtatós drón pontosan mire lesz jó. A kutatócsoport nehezen elérhető helyeken végzett gyors javításokbam és az emberre veszélyes környezetben végrehajtandó munkában látja a gép jövőjét. Mivel a poliuretán elég ragadós megszilárdulás előtt, a drón arra is használható, hogy egy vékony réteg műanyaggal magához tapasszon egy tárgyat és elrepüljön vele. Ilyen még a fecskék sem tudnak.

 

vs.hu

{flike}

{jcomments on}


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s