fbpx Fegyverszünet 68 év után? Kim Dzsongun húga üzent Dél-Koreának | CIVILHETES

h i r d e t é s

Fegyverszünet 68 év után? Kim Dzsongun húga üzent Dél-Koreának

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fegyverszünet 68 év után? Kim Dzsongun húga üzent Dél-Koreának

2021. szeptember 27. - 06:48

 

Észak-Korea lépéseket tesz a Dél-Koreával való kapcsolatok javítása érdekében és akár a vezetők közötti csúcstalálkozó lehetőségéről is hajlandó egyeztetni, amennyiben Dél-Korea felhagy az ellenségeskedéssel és kettős mérce alkalmazásával – jelentette ki szombaton az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapártban magas tisztséget betöltő Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga.

Kim Jodzsong és Kim Dzsongun - Forrás: Korea Summit Press Pool/Getty Images

Kim Jodzsong egy nappal korábban már tett hasonló nyilatkozatot arról, hogy Phenjan hajlandó folytatni a tárgyalásokat Szöullal bizonyos feltételek teljesülése esetén. A Korea-közi ügyek kezeléséért felelős Jodzsong legutóbbi nyilatkozatában élesen bírálta Dél-Koreát amiatt, hogy „provokációknak” nevezte a nem régi észak-koreai fegyverkísérleteket.

Phenjan gyakran vádolja Szöult képmutatással amiatt, hogy miközben korszerű fegyvereket vonultat fel, tárgyalásokat szorgalmaz a feszültség csökkentése érdekében a megosztott Koreai-félszigeten.

Jodzsong felszólította Dél-Koreát, hogy hagyjon fel az igazságtalan kettős mércéivel, ellenséges politikájával, különféle előítéleteivel és ellenséges megjegyzéseivel, amelyek a bizalmat rombolják, amennyiben azt akarja, hogy Észak-Korea reagáljon a kapcsolatok javítását szorgalmazó felszólításaira.

A magas rangú észak-koreai tisztségviselő szerint nincs szükség arra, hogy Észak- és Dél-Korea egymás hibáztatásával vesztegesse az időt, és szócsatába bonyolódjon egymással. Hozzátette:

a kétoldalú kapcsolatok jövője azoktól a döntésektől függ, amelyeket Dél-Korea hoz.

A Koreai Munkapárt tisztviselője elmondta egyúttal, hogy érdeklődéssel nyugtázta a Dél-Koreában zajló élénk vitát azzal kapcsolatban, hogy ismét szóba került a koreai háború hivatalos lezárásának lehetősége.

Érzem, hogy ellenállhatatlanul erős a dél-koreai közegben uralkodó légkör aziránt, hogy elmozdítsák a Korea-közi kapcsolatokat a holtpontról, és békét, stabilitást teremtsenek a lehető leghamarabb. Mi is erre vágyunk – fejtette ki hozzá a tisztségviselő.

Mun Dzsein dél-koreai elnök a héten ismét szorgalmazta, hogy hivatalosan, közös nyilatkozatban zárják le az 1950 és 1953 közötti koreai háborút, amelynek csak fegyverszüneti egyezmény vetett véget, így a két ország hivatalosan a mai napig hadban áll egymással. Phenjan a napokban hosszú hónapok után ismét ballisztikusrakéta-kíséretet hajtott végre, Szöul pedig tengeralattjáróról indítható rakétát próbált ki.

Elemzők szerint Észak-Korea arra akarja felhasználni a dél-koreai elnöknek a Korea-közi kapcsolatok létesítésére vonatkozó kérését, hogy nyomást gyakoroljon Szöulra annak érdekében: győzze meg Joe Biden amerikai elnök kormányzatát az Észak-Koreával szembeni amerikai szankciók enyhítéséről, vagy hagyjon fel az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokkal.

Amennyiben a két Korea képes a kölcsönös bizalom kiépítésére, úgy Észak-Korea reagálhat a koreai háború lezárására vonatkozó dél-koreai felhívásra, helyreállíthatja a két Korea közötti összekötő irodát – amelyet Phenjan tavaly megsemmisített –, és hajlandó egy újabb csúcstalálkozóról tárgyalni.

Az újabb észak-koreai rakétateszteket követően ismét feszültebbé vált a viszony Szöul és a kommunista állam vezetése között. Az észak-koreai fegyverkísérletek a nemzetközi közösség éles bírálatát, illetve aggodalmát váltották ki. Washington hangsúlyozta, hogy mindez sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait, és fenyegetést jelent a kommunista ország szomszédjaira. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s