h i r d e t é s

Fekete-Győr elismerte, hogy a Momentum által favorizált romániai elnökjelöltnek nincs kisebbségvédelmi programja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fekete-Győr elismerte, hogy a Momentum által favorizált romániai elnökjelöltnek nincs kisebbségvédelmi programja

2019. november 11. - 07:26

 

Nem az RMDSZ jelöltjét, Kelement Hunort, hanem a Momentumhoz ideológiailag közelebb álló liberális romániai párt, a USR-PLUS jelöltjét, Dan Barnát támogatja a párt a romániai elnökválasztáson, derült ki miután az Azonnali megkérdezte erről a párt elnökét, Fekete-Győr Andrást. - írja a 444.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fekete-Győr elmondása szerint legalább három dolog miatt támogatja a Momentum az USR-PLUS jeltöljét: 

  • Az RMDSZ eladta a lelkét az Orbán-kormánynak, a romániai törvényhozásban pedig rossz kompromisszumok sorozatát köti hatástalanul.
  • Az USR-PLUS jelöltjének nagyobb esélye van győzni, mint Kelemen Hunornak
  • Az USR-PLUS-nak van kisebbségvédelmi programja.

Utóbbi hallatán az erdélyi magyar sajtó két orgánuma, a Főtér és a Maszol is utánanézett annak, valóban van-e a román liberálisoknak kisebbségvédelmi programja, és úgy találták, hogy nincs. 

A Maszol megkérdezte Fekete Győrt: 

El kell ismernem, hogy tévedtem a kérdésben, hiszen írásban még nem publikálta az USR-PLUS a kisebbségeket érintő programját, de egy kifejezetten ezzel a témával foglalkozó USR munkacsoport dolgozik az előterjesztésen. Látom a jó szándékot a részükről, és azt, hogy hajlandóak lennének a párbeszédre ebben a kérdésben

- válaszolta a Momentum vezetője.

Arról, hogy a Momentum nem az RMDSZ jelöltjét támogatja, a magyar kormánypártnak, a Fidesznek is megvan a véleménye: 

a magyar baloldal mindig hajlamos volt arra, hogy a saját népe, nemzete ellen bárkivel szövetkezzen (...) Ez a cselekedetük semmiben nem különbözik attól, hogy az olimpia nemzeti önazonosság szempontjából óriási jelentőségű ügyét pitiáner hatalmi szempontokból megfúrták

- fogalmazott vasárnap Kövér László házelnök.

A Fidesz sem támogatta egyébként mindig az RMDSZ-t, sokáig a Magyar Polgári Pártot tolta, ám az MPP nem tudott érdemben megerősödni, a legutóbbi EP-választáson képviselőt sem tudtak küldeni az Európai Parlamentbe. 

Szlovákiában is a liberálisokat támogatja a Momentum

A Momentum a közelgő szlovákiai parlamenti választásokon sem a hagyományos szlovákiai magyar pártok mellett, hanem a liberális Progresszív Szlovákia mellett fog kampányolni. 

Donáth Anna magyar EP-képviselő szombaton a Progresszív Szlovákia és a Spolu párszövetség rendezvényén vett részt, ahol bemutatták a koalíció magyar jelöltjeit.

... komoly változásra van szükség a magyar-szlovák viszonyban, mindkét ország kormányainak komoly felelőssége van abban, hogy idáig fajult a helyzet. Mind a magyar, mind a szlovák kormány túl sokszor fordult a nacionalizmus felé, ezzel lehetetlenné téve az olyan megoldásokat, amelyek úgy szolgálják a magyar kisebbségek érdekeit, hogy közben nem kell úgy érezniük magukat, hogy nem egyenrangú tagjai a szlovák közösségnek

- mondta Donáth a rendezvényen.

A pártszövetség által indított emberi jogi aktivistából lett politikus, Zuzana Caputová nyerte meg idén nagy meglepetésre a szlovákiai elnökválasztást.

444.hu


 

h i r d e t é s