h i r d e t é s

Fékez egy darabig a költözéssel az amerikai nagykövetség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fékez egy darabig a költözéssel az amerikai nagykövetség

2017. december 08. - 18:14

 

Az Egyesült Államok "valószínűleg" két éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe - jelentette ki pénteken Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Párizsban.

Rex Tillerson. Forrás: spiegel.de

Ez nem olyan dolog, amely idén bekövetkezik, és valószínűleg még jövőre sem, de Donald Trump elnök azt akarja, hogy nagyon konkrétan és nagyon határozottan haladjunk előre

- mondta az amerikai diplomácia vezetője francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal folytatott megbeszélését követően.

Donald Trump szerdán, a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

Rex Tillerson arra hívta fel a figyelmet, hogy az átköltözéshez meg kell

találni a helyszínt, építési terveket kell kidolgozni, meg kell szerezni a szükséges engedélyeket (köztük az amerikai kongresszusét),  és végül fel kell építeni a nagykövetséget

 - mondta a külügyminiszter.

Azt is hangsúlyozta, hogy Donald Trump

nagyon világosan jelezte, hogy Jeruzsálem végső státuszáról és a határokról a két félnek kell tárgyalnia és döntenie.    

Rex Tillerson a Libanon barátai elnevezésű nemzetközi csoport találkozóján részt vesz Párizsban Szaad Haríri libanoni miniszterelnökkel, az ENSZ Biztonsági Tanácsácsa öt állandó tagjának, valamint Németország és Olaszország képviselőivel.

Céljuk, hogy megerősítsék a libanoni kormányfő helyzetét. Haríri kedden visszavonta november elején Szaúd-Arábiában megtett lemondását, és bejelentette, kormánya valamennyi tagja egyetért abban, hogy távol maradnak az arab országokban dúló konfliktusoktól. Az amerikai külügyminiszter a találkozót követően találkozik Emmanuel Macron francia államfővel is, akivel a közel-keleti helyzetet vitatják meg.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s