h i r d e t é s

Fel kell készülni az élelmiszerek további drágulására

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fel kell készülni az élelmiszerek további drágulására

2020. november 19. - 08:54

 

Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul, mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak – élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal, közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A drágulás oka a koronavírusjárvány és az időjárás, magyarázta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője az InfoRádióban. Az élelmiszer-felhalmozás Keleten kezdődött, Kína tárazott be elsőként a gabonafélékből, a drágulást a dél-amerikai rossz terméskilátások is emelték, írta meg az Infostart.

A folyamat Magyarországot sem kerülte el. Fórián Zoltán rámutatott, hét éve folymatosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és nem csak a nemzetközi piacon tapasztalható folyamatok miatt. Az év első felében a sertéspestis és a madárinfluenza miatt drágultak a hústermékek, a második félévben a fagyok miatt ugrott meg a gyümölcsök ára.

Kicsi lett például az almatermés, ami a magyarok gyümölcsfogyasztásának a gerincét alkotja, mondta a szakértő, ezért meglódultak a gyömülcsárak, és mivel a fagy nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte odavágott a virágzó gyümölcsfáknak, így importból is nehéz pótolni a kiesést.

Az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője arra számít, hogy az élelmiszerdrágulás a következő hónapokban is folytatódik, a jövő nyárig mindenképp, de legalább egyre lassabb lesz az üteme. Az élelmiszerek fogyasztói ára idén eddig 7,6%-kal nőtt, Fórián Zoltán szerint az egész éves érték 7% körül lehet majd. (agrarszektor.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s