h i r d e t é s

Felbecsülhetetlen értékű érmekincset találtak Keszthelyen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felbecsülhetetlen értékű érmekincset találtak Keszthelyen

2019. április 18. - 07:02

 

2776 érmekincset és 24 darab ékszer- és emléktárgyat találtak februárban egy keszthelyi ingatlan pincéjében. - írja a tvkeszthely.hu.

Ékszerek a Keszthelyen talált, felbecsülhetetlen értékű műkincsgyűjteményből a bemutatójukon a keszthelyi Balatoni Múzeumban 2019. április 16-án. Csaknem háromezer darabos érmegyűjteményre, továbbá ékszerekre és emléktárgyakra bukkantak még februárban egy keszthelyi ház pincéjében, ahová valószínűleg a második világháború idején, a deportálás előtt ásták el zsidó tulajdonosai. Forrás: MTI/Varga György

A kutatásokból arra következtetnek a szakemberek, hogy két helyi zsidó család tulajdonában volt a gyűjtemény, akik az 1944-es deportálást megelőzően rejthették el kincseiket. A műtárgyakat sajtótájékoztató keretében mutatták ma be a Balatoni Múzeumban.

Hét vitrinben helyezték el azokat a pénzérméket és ékszereket, melyeket nem régen fedeztek fel egy belvárosi keszthelyi ingatlan pincéjében. A befőttes üvegekben elrejtett tárgyakat felújítási munkálatok során fedezték fel. A kollekciót egyelőre a Balatoni Múzeumban helyezték el, melyeknek a szakemberek azonnal megkezdték a vizsgálatát. A kutatások során kiderült, a feltételezhető tulajdonosok korábban üvegkereskedők voltak.

Az ékszereken található nevek, monogramok és évszámok alapján elég jól beazonosítható az a keszthelyi zsidó család, akihez ez a gyűjtemény és a családi ékszer tartozhatott. Ez a Pollák, illetve a Rosenberg család. Ők 1944 júniusa előtt, amikor a keszthelyi zsidó honfitársainkat deportálják, akkor rejthették el a családnak a tagjai ezt a numizmatikai gyűjteményt.

- mondta el Havasi Bálint. 

A 2776 talált pénzérme a vizsgálatok szerint több korszakból származik. Ezek 40%-a császári kori, a többit pedig a 17-18-19. században verték, mondta el Dr. Rejtő Ferenc nyugalmazott régész. Hozzátette, véleménye szerint a gyűjtő először csak a Kárpát-medencei érméket kereste, majd cserék által tett szert olyanok darabokra is, melyek forgalomban nem jelentkezhettek.

Ez egy szisztematikus tanulmányi gyűjteménnyé kezdett válni. Ennek a nyomai csak a 19. századtól vannak benne, de azok nagyon érdekesek, mert olyan pénzek is vannak, Távol-Keleti pénzek például, amelyek egészen biztos, hogy nem ebben az éremforgalomban jöttek be az országba.

- ismertette Dr. Rejtő Ferenc régész.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója (b), Rejtő Gábor, a Keszthelyi Zsidó Hitközség elnöke (b2) és Redő Ferenc régész (b3) sajtótájékoztatót tart a Keszthelyen talált, felbecsülhetetlen értékű műkincsgyűjtemény bemutatóján a keszthelyi Balatoni Múzeumban 2019. április 16-án. Csaknem háromezer darabos érmegyűjteményre, továbbá ékszerekre és emléktárgyakra bukkantak még februárban egy keszthelyi ház pincéjében, ahová valószínűleg a második világháború idején, a deportálás előtt ásták el zsidó tulajdonosai. MTI/Varga György

A sajtótájékoztatón részt vett Ruzsics Ferenc is, aki elmondta, a Magyar Állam felé bejelentették a műkincstalálást, jelenleg a tulajdonjogi viszonyok rendezése zajlik. A polgármester hozzátette, a felbecsülhetetlen értékű műkincsek megtalálója eleget téve állampolgári kötelességének, azonnal értesítette a város jegyzőjét az esetről.

Ez egy óriási leletnek minősíthető, hiszen a tudomásom szerint nagyon-nagyon régen találtak ilyen nagyszámú éremgyűjteményt Magyarországon. És különösen büszke vagyok arra, hogy ezt Keszthelyen találták meg.

Az eseményen elhangzott, a páratlan gyűjteményt júniusban, Keszthely város napján szeretnék bemutatni a nagyközönség számára a tulajdonjogi vizsgálat eredményétől függően.

tvkeszthely.hu

 


 

h i r d e t é s