h i r d e t é s

"Felelősséget érzünk a káros tartalmak YouTube-ról való eltávolításáért"

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

"Felelősséget érzünk a káros tartalmak YouTube-ról való eltávolításáért"

2020. február 15. - 06:52

A YouTube-nak világszerte több, mint kétmilliárd felhasználója van, akik percenként körülbelül ötszáz órányi videót töltenek fel a platformra.

A kép illusztráció! - Forrás: WPDE.com

A Youtube állásfoglalása:

„A YouTube zéró toleranciát gyakorol minden olyan tartalommal szemben, amely a gyermekeket szexuálisan kizsákmányolja vagy kihasználja. Egyértelmű irányelveink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, minél gyorsabban eltávolítjuk azokat, valamint jelentjük a hatóságoknak, a kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük.

közösségi Irányelveink ismertetik, milyen tartalmakat engedélyezünk – illetve nem engedélyezünk – a YouTube-on. A megszüntetésekkel kapcsolatos további információkért kérjük, tekintse át ezt a  Help Center cikket, amely felhívja a figyelmet arra is, amennyiben egy csatorna megszűnt, előfordulhat, hogy a megszüntetett csatorna felhasználója nem birtokolhat, indíthat vagy férhet hozzá másik YouTube-csatornához sem. A korlátozások kikerülésére másik csatorna használata sem engedélyezett a YouTube-on.”

Már a YouTube indulásakor felismertük a szabályok  és irányelvek szükségességét, s ezeket a közösségi irányelveinkben határoztunk meg. Noha a YouTube egyértelműen platformszolgáltató - azaz középpontjában a felhasználók által előállított tartalmak terjesztése áll -, ez nem jelenti azt, hogy nem viseltetünk felelősséggel az ott megjelenő anyagokért. Ellenkezőleg: az elmúlt években arra összpontosítottuk erőfeszítéseinket, hogy megfeleljünk ennek az elkötelezettségnek, de közben megőrizzük a platform nyitottságából fakadó dinamizmusát is.

Azonban mielőtt az irányelveinket sértő tartalmat eltávolítanánk, meg kell győződnünk arról, hogy az eltávolítandó és az engedélyezett tartalmak között megfelelően húztuk-e meg a határvonalat. Tudjuk, hogy ez a határvonal alapvető fontosságú, hiszen csak így tudjuk megőrizni a szólásszabadságot, de egyúttal megvédjük és támogatjuk a YouTube virágzó közösségeit és sokféle felhasználóját, közöttük a gyermekeket is. Ezért az irányelveket kialakító csapatunk rendszeresen felülvizsgálja az összes irányelvet, hogy azok mindig aktuálisak legyenek, biztonságossá tegyék a YouTube-ot, de ne fojtsák el a nyitottságát. Emellett az illegális tartalmakat a törvényi előírásoknak megfelelve, a lehető leggyorsabban távolítjuk el.

Miután bevezetünk egy irányelvet, annak érvényesítésében az emberek és a technológia kombinációjára támaszkodunk. Ez a feltöltött tartalmak automatikus vagy felhasználók általi megjelölését jelenti, amelyek aztán a felülvizsgálatot végző csapatok elé kerülnek. A technológia (azaz az algoritmusok) a tartalmak megtalálásában nyújt hatékony segítséget, az emberi közreműködésre pedig azért van szükség, hogy meghozzuk a kontextust igénylő döntéseket arról, hogy irányelveinkkel összhangban mely tartalmat kell eltávolítani.

Rengeteg energiát fektetünk abba, hogy a szabályokat sértő tartalmak eltávolítása még azelőtt megtörténjen, hogy azokat nagyobb számú felhasználó megtekintené. Az automatizált megjelölési rendszereink fejlesztésének köszönhetően egyre gyorsabban tudjuk ezt megtenni, így 2019 második negyedévében a megjelölt tartalmak már 80%-át még azelőtt eltávolítottuk, hogy akár egyetlen felhasználó is látta volna azokat. Az emberi közreműködés azonban továbbra is elengedhetetlen része a munkánknak, mind az irányelvek körültekintő kidolgozása, a tartalmak tüzetes áttekintése vagy a gépi technológia felelősségteljes fejlesztése során. A közösségi irányelvek végrehajtásáról szóló jelentésünkben további részletes információk olvashatóak a YouTube-ról eltávolított tartalmak mennyiségéről, az eltávolítás okairól, és az azonosításuk módjáról is. 

A YouTube működtetése során ez a felelősségvállalás az elsődleges prioritásunk, és ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk a kiskorúak és a családok védelmére. A YouTube-on kiskorúakat szerepeltető videók többsége természetesen nem sérti irányelveinket - ezek tipikusan oktatóvideók családok számára, vagy éppen a büszke szülők által megosztott pillanatok. Az évek során azonban számos technológiába és megoldásba fektettünk be, hogy megvédjük ezeket a családokat és a fiatalkorúakat a platformunkon. Ilyen például a CSAI Match technológia, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolását tartalmazó képanyagok gyors detektálását és bejelentését teszi lehetővé. A CSAI Match a YouTube saját fejlesztésű technológiája, amelyet más vállalatok és civil szervezetek rendelkezésére bocsátottunk.

A kiskorúak védelme érdekében szigorú irányelveket érvényesítünk a platformunkon, ideértve azokat is, amelyek tiltják a kiskorúak kizsákmányolását, a veszélyes vagy káros magatartás ösztönzését, vagy a kiskorúakról szóló videók potenciálisan kizsákmányoló célból történő összesítését. A YouTube zéró toleranciát gyakorol minden olyan tartalommal szemben, amely a gyermekeket szexuálisan kizsákmányolja vagy kihasználja. Egyértelmű irányelveink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, ezeket minél gyorsabban eltávolítjuk és jelentjük a hatóságoknak, a kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük

Egyedül 2019 harmadik negyedévében több mint 800 000 videót távolítottunk el gyermekbiztonsági irányelveink megsértése miatt, és több mint 60 000 csatornát szüntettünk meg.

A közösségi irányelveinkről itt olvashat többet, a gyermekek biztonságát szolgáló szabályokról pedig itt. A legfrissebb bejelentéseinkről pedig a a youtube.googleblog.com-on található hivatalos blogunkon értesülhet.