h i r d e t é s

Felfrissül a levegő, záporok után egyre több napsütés!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felfrissül a levegő, záporok után egyre több napsütés!

2018. július 08. - 06:38

 

A hétvégén frissebb időre, de nyári melegre számíthatunk, hőség nélkül. - írja az Időjárás.hu

Eleinte még várható zápor, zivatar, majd egyre több időre kisüt a nap.

Délelőtt a napsütést helyenként felhősödés zavarja, csapadék nem várható.

Délután a napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg, főleg keleten zápor, zivatar alakulhat ki. Az északnyugati szél többfelé erős lesz.

25, 29 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt a napsütést kevés felhő zavarja, csapadék nem várható. Délután a napsütés mellett gomolyfelhők növekednek, néhol lehet zápor, zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 29 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Vasárnap nem kell fronthatással számolni. - írja a meteoklinika.hu

A kissé frissebb levegő érkezik, aminek kedvező az élettani hatása. Élénk, többfelé erős lesz a légmozgás, a szélre érzékenyek, feszültek, nyűgösek, ingerültek lehetnek, előfordulhat, hogy csökken a teljesítőképesség és nehezebben tud majd koncentrálni. Ilyen esetben igyon meg délelőtt 1-2 csésze jázminos zöld teát, és kerülje a cukros üdítőket. Amennyiben fejfájással, migrénnel küszködött, akkor ezekre továbbra is számítania kell – az esetleges alvásproblémái szintén kiújulhatnak, megmaradhatnak.

A kedvező humánmeteorológiai helyzetet használja ki arra, hogy erősítse immunrendszerét, felkészítve ezzel is a későbbi, nehezebb időszakokra. A vitaminpótlásban szerencsére most nagy segítséget nyújthatnak a friss idénygyümölcsök és a zöldségfélék. A paradicsom például sok értékes anyagot tartalmaz, emellett fogyasztásával a bőr is könnyebben felkészülhet a káros napsugarak ellen, hiszen béta-karotin tartalma miatt segít a bőrvédelemben. Emellett rendkívül magas a víztartalma is, és könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésbe.

Az időjárás kedvez a szabadtéri programokhoz, de a szél jelentősen rontja a hőérzetet! Az esti órákban gyorsan csökken a hőmérséklet, az öltözködésnél vegyük ezt figyelembe, mert könnyen megfázhatunk.

 A tiszta levegőben nagyon erős UV-sugárzás érheti a bőrét! 11 és 15 óra között az UV-index elérheti, illetve meghaladhatja a 7-es fokozatot, emiatt pedig már akkor is megpirulhat, leéghet a bőre, ha nem tartozik a fokozottan érzékenyek csoportjába. A déli órákban kerülendő a tűző napon való tartózkodás!

A pollenterhelés közepes, az allergiásoknak érdemes ezeket az időszakokat kihasználni szabadtéri tevékenységeik elvégzésére.

A közlekedők dolgát főként a vakító napsütés nehezítheti meg, fokozódik a balesetveszély. Mindig legyen kéznél napszemüveg az ilyen esetekre! Az erős oldalszél csökkentheti a gépjármű menetstabilitását, csökkentse a sebességét!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s