h i r d e t é s

Felfüggesztették a kórház akkreditációját, amelyben felgyújtottak egy pácienst a műtőasztalon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felfüggesztették a kórház akkreditációját, amelyben felgyújtottak egy pácienst a műtőasztalon

2020. január 01. - 06:54

 

Az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóság (ANMCS) elrendelte hétfőn a bukaresti sürgősségi klinikai kórház akkreditációjának felfüggesztését a műtőasztalon égési sebeket szenvedett, majd elhunyt páciens ügye következtében. Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár szerint kézfertőtlenítőt használtak a műtét előtti sterilizáláshoz. - írja a maszol.ro

A Floreasca-kórház - FFotó: Digi24 / Forrás: maszol.ro

Az ANMCS honlapján közölte, hogy elrendelte az intézmény akkreditációjának felfüggesztését, miután súlyos esemény történt, amelyet a klinika elmulasztott jelenteni.

Az intézkedés addig lesz hatályban, amíg az intézmény kiküszöböli a tragédiához vezető hiányosságokat. Ez az időszak nem haladhatja meg a hat hónapot, a rendelkezés hatályba lépésétől számítva.

Miután a kórház kézhez kapta a döntést, legtöbb öt munkanapon belül egy tervet kell kidolgoznia és jóváhagyás végett az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóságnak elküldenie arra vonatkozóan, miként fogja kiküszöbölni a felfüggesztést okozó hiányosságokat. A projektben nevesíteni kell a kivitelezésért felelő személyeket, és a felfüggesztés teljes időtartama alatt a kórháznak be kell számolnia az intézkedések gyakorlatba ültetésének üteméről.

Az akkreditált egészségügyi intézmények monitorozásának módszertana szerint az egészségügyi intézmények kötelesek jelenteni az ANMCS felé az egészségügyi szolgáltatások minőségének és a betegek biztonságának javítását célzó intézkedések végrehajtásával kapcsolatos adatokat. A bukaresti sürgősségi klinikai kórház azonban elmulasztotta ezt, és a december 22-én történt, utóbb nagy sajtónyilvánosságot kapott esetet csak egy héttel később, december 29-én jelentette – olvasható az indoklásban.

Victor Costache egészségügyi miniszter közölte, hogy jövő hét elején zárul le a Floreasca kórházban történt eset kivizsgálása. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is nyomozást indított.

A tárcavezető a hétfői kormányülés elején rámutatott, a műtőasztalon égési sérüléseket szenvedett páciens ügyében vizsgálódó ellenőrző testület készített egy előzetes jelentést az esetről, "különösen súlyos rendellenességeket" tárva fel. A miniszter hozzátette, mindent megtesz annak érdekében, hogy többé ne forduljanak elő ilyen „felháborító események". (maszol.ro)


 

h i r d e t é s