h i r d e t é s

Felhők takarják be az országot, érkeznek az első talajmenti fagyok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felhők takarják be az országot, érkeznek az első talajmenti fagyok

2019. szeptember 18. - 06:15

 

A front mögött sarkvidéki levegő áramlik föqlénk, szerdától hajnalonként talajmenti fagyokra is fel kell készülni. - írja az idojaras.hu.

Hajnali köd a Principális-völgyben, Nagykanizsa határában 2019. szeptember 15-én. Forrás: MTI/Varga György

Szerdán délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli országrészben lehetnek felhősebb területek.  Délután gyengén felhős, napos idő várható, a délnyugati határ menti területeken lehet több felhő az égen. Erős lesz az északnyugati szél. 14, 18 fok között tetőzik a hőmérséklet. 

Orvosmeteorológia

Szerdán frontmentes időben lesz részünk. Az áthaladó hidegfront mögött megerősödik, olykor viharossá fokozódik a szél, ez pedig erős fejfájást okoz az érzékenyeknél! - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán front nem érkezik, de a front mögött még jelentkezhetnek megterhelő humánmeteorológiai tünetek. Az átvonuló hidegfront mögött megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél, amelynek következtében kínzó, szűnni nem akaró fejfájás jelentkezhet. Amennyiben érzékeny a szélre, a fejfájás mellett ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhat, valamint alvásproblémákkal küzdhet: a nyugtalan éjszaka másnap aztán a teljesítményére is rányomhatja bélyegét, éppen ezért próbáljon lefekvés előtt nyugodt körülményeket teremteni a megfelelő pihenéshez.

A hideg levegő beáramlott térségünkbe, de az erős szél hatására az éjszaka folyamán fagy még nem várható, azonban a hőmérséklet minimum értékei több helyen 10 fok alá csökkenhetnek. Az ízületesek panaszai az ország északi részein erősödhetnek fel leginkább, de ezek a tünetek még a délelőtt folyamán mérséklődnek, majd megszűnnek.

A hideg okozta panaszok a következő napokon még inkább felerősödnek és intenzív végtagfájdalmakra is fel kell készülni. 

A szabadtéri tevékenységeket nem zavarja csapadék, a napsütés jót tesz a hangulatnak. Az erős, olykor viharos szél alacsony hő-és komfortérzetet okoz, a megfázás elkerülése érdekében öltözzön rétegesen!

Az UV-sugárzás a napos idő ellenére nem éri el az erős fokozatot, jellemzően a mérsékelt tartományban alakul. A pollenszint az ország nagy részén közepes, de az allergiásoknak továbbra is ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását.

A közlekedést viharos széllökések nehezítik. A viharos oldalszél jelentősen lecsökkenti a gépjármű menetstabilitását, ez pedig fokozott veszélyt jelent a közlekedés során. A balesetveszély nagy, az utakon ingerült sofőrökkel találkozhat. Vezessen a megszokottnál lassabban és körültekintőbben.

Vezető tünet a mai napon: intenzív fejfájás. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s