h i r d e t é s

Felmérés: Oroszországban is felerősödött a xenofóbia

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felmérés: Oroszországban is felerősödött a xenofóbia

2018. augusztus 28. - 12:01

 

Oroszországban egy év alatt jelentősen megerősödött az idegenellenesség – derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont egy ma megjelent felméréséből.

Forrás: bumm.sk

Legjobban a romák megítélése romlott: amíg 2017-ben a megkérdezettek 17 százaléka nem látta őket szívesen Oroszországban, addig mára ez az arány 43 százalékra növekedett. A megkérdezettek 27-27 százaléka szerint a kínaiakat és a csecseneket "nem kellene beengedni" az országba, 26 százalék szerint a vietnamiakat (az ő esetükben ez a mutató tavaly csak 12 százalékos volt), 22 százalék szerint pedig az ukránokat kellene távol tartani.

A felmérés készítői szerint míg a romák esetében "alapvető, a maga nemében történelmileg kialakult" xenofóbiáról van szó Oroszországban, addig a kínaiakban és a vietnamiakban sokan konkurens munkavállalót látnak, elsősorban a piaci árus kategóriában.

A válaszadóknak a tavalyi 10-zel szemben a 19 százaléka értett egyet az "Oroszország az oroszoké" megállapítással. Tíz százalékuk helyeselte, 29 százalék pedig megértően viszonyult azokhoz az álláshirdetésekhez, amelyek nemzeti vagy vallási alapon kirekesztenék a potenciális álláskeresők egy részét. További 27 százalék közömbösen állt a kérdéshez és csak 21 százalék háborodott fel a problémán.

Egy év leforgása alatt 58-ról 67 százalékra nőtt a migrációt ellenzők aránya.     

A közvélemény-kutatást elemző szociológusok szerint a július második felében elvégzett felmérés alapján feltételezhető, hogy az idegenellenes hangulat felerősödése az oroszok egyéb irányú, a nyugdíjreform miatti elégedetlenségének, a fogyasztói és a társadalmi hangulat romlásának az eredménye. (MTI) / bumm.sk


 

h i r d e t é s