h i r d e t é s

Felrobbant a Nova Kahovka-i gát – Veszélyben Európa legnagyobb atomerőműve

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Felrobbant a Nova Kahovka-i gát – Veszélyben Európa legnagyobb atomerőműve

2023. június 06. - 08:18

Kedden felrobbant a hatalmas, szovjet korabeli Nova Kahovka-i gát Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén - írja a Reuters.

Kakhovka gát - Forrás: EURACTIV.com

A közösségi médiában közzétett, nem ellenőrzött videókon heves robbanások sorozata volt látható a Kahovka-gát körül, más videókon a gát maradványain keresztül hömpölygő víz látható.

A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gátat 1956-ban építették a Dnyeper folyón a Kahovka vízerőmű részeként.

Egy 18 km3-es víztározó van a gát mögött, amely az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet és a szintén orosz fennhatóság alatt álló Zaporizzsjai atomerőművet is ellátja vízzel.

A gát felrobbantásával a felek egymást vádolják.

A Kahovka gátat az orosz megszálló erők robbantották fel

- közölte kedden Facebook-oldalán az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága.

Az orosz hírügynökségek szerint az orosz erők által ellenőrzött gátat tüzérségi találat rombolta le, míg egy oroszországi tisztségviselő szerint terrortámadásról - orosz rövidítéssel ukrán támadásról - volt szó.

A gát alatti részek elárasztása súlyos károkat okozhat Herszon környékén, amint az az alábbi térképen is látszik.

A gát felrobbanása előtt a túlcsordulás jelenthet veszélyt a Zaporizzsjai atomerőműre, a mostani helyzet miatt viszont a víz hiánya okozhat súlyos problémákat. (Portfolio)

 

Hamarosan elérheti a víz a kritikus szintet, megindult az evakuálás

Az ukrán hadsereg szerint orosz erők robbantották fel a Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén található Nova Kahovkai gátat, az orosz polgármester előbb képtelenségnek majd súlyos terrortámadásnak nevezte az egészet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést tart.  Folyamatosan érkeznek a reakciók.

Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el

- jelentette ki Olekszandr Prokudin, a Herszon régió katonai közigazgatásának Ukrajna által kinevezett vezetője a Telegramon közzétett videóban.

Felrobbantotta a Kahovka vízerőművet. A víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A veszélyeztetett területen megkezdődött az evakuálás.

Minden szolgálat működik - tette hozzá Prokudin, aki felszólította a Dnyeper folyó keleti partján élőket, hogy "azonnal hagyják el a veszélyes területeket".

Ukrajna déli operatív parancsnoksága kedden megerősítette a gát pusztulását a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, amelyben azt írta, hogy FELMÉRIK A PUSZTÍTÁS MÉRTÉKÉT ÉS KISZÁMÍTJÁK, VALÓSZÍNŰSÍTHETŐEN MELY TERÜLETEKET ÖNTI EL AZ ÁRVÍZ.

Vlagyimir Leontyev, Nova Kahovka polgármestere azt mondta, hogy a gátat ért csapás "súlyos terrortámadás" volt.

Hajnali 2 óra körül több ismételt csapás érte a Kahovka vízerőművet, amely tönkretette a zsilipeket. Ennek következtében a kahovkai víztározóból a víz ellenőrizhetetlenül kezdett lefelé ömleni

- mondta Leontyev a TASZSZ szerint. Hozzátette, egyelőre nincs szükség Nova Kahovka evakuálására, bár ukrán tisztviselők szerint a gát környékén már megkezdődött az evakuálás.

Korábban kedden Leontyev a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjújában tagadta, hogy a gát összeomlott volna, "képtelenségnek" nevezve ezt.

A ukrán belügyminisztérium szerint a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai készenlétben vannak, hogy evakuálják a civileket a potenciális árvízzónákból.

A vízszint emelkedése miatt a minisztérium felszólított mindenkit a "veszélyzónában", hogy kapcsoljon ki minden elektromos készüléket, vigyen magával dokumentumokat és alapvető dolgokat, és vigyázzon "szeretteire és háziállataira".

A minisztérium szerint a "veszélyzónába" számos falu mellett Herszon város Korabel-szigeti kerülete tartozik bele.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést tart a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban a Nova Kahovka gát lerombolása miatt - közölte kedden Olekszij Danilov, a tanács titkára. (Portfolio)