h i r d e t é s

Félszárnyú pillangót fotóztak az űrben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Félszárnyú pillangót fotóztak az űrben

2021. december 09. - 15:31

A csillagköd belsejében egy fiatal égitest tevékenykedik.

Forrás: NOIRLAB’S COMMUNICATION, EDUCATION & ENGAGEMENT TEAM

Káprázatos felvétel készült látható tartományban a chilei Gemini Déli Obszervatórium segítségével – számol be a Phys.org. A fotón a Kaméleon infravörös köd látható, amely bizonyos infravörös hullámhosszokon rendkívül fényes, de látható tartományban is megfigyelhető. A képen az objektum úgy néz ki, mint egy félszárnyú lepke.

A nebula közepén rejtőzik „motorja”, egy alacsony tömegű csillag. A kicsi, fiatal, hideg égitestből nagy sebességgel gáz távozik, amely alagutat alakít ki a csillagközi felhőben. A csillagködtől jobbra látható élénk, vörös objektum egy olyan régiót jelöl, ahol a gyorsan mozgó gáz a nebula lassabb gázának ütközik. Ez egy úgynevezett Herbig-Haro objektum.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a csillagköd közepén lévő fekete sáv egy olyan korong, amely a csillag körül keringő gázból és porból áll. Az ilyen körülölelő korongok fiatal csillagokhoz köthetőek, és hozzájárulnak a bolygók kialakulásához.

A csillagköd a Kaméleon sötét felhőinek egyikében fekszik, ezek egy nagyobb csillagképző régió részei. Ez a régió szinte teljesen elfoglalja a déli égbolton látható Kaméleon csillagképet. (ng24.hu)