h i r d e t é s

Feltámadt a világ legnagyobb gőzmozdonya, a látvány lenyűgöző

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Feltámadt a világ legnagyobb gőzmozdonya, a látvány lenyűgöző

2019. május 11. - 07:44

 

Ez a gép képviselte a gőzmozdonyok csúcsát, egyszerű szerény beceneve, a Big Boy (Nagy Fiú) is erre utal.

Forrás: Wikimedia Commons

Az Union Pacific 4000, becenevén a Big Boy, az Egyesült Államok legutolsó és egyben a világ leghosszabb gőzmozdony-sorozata volt, amelyet az 1940-es években építettek. A 6200 lóerős 567 tonnás szörnyetegek (345 tonna volt maga a mozdony, ehhez még hozzájött a 197 tonnás szerkocsi, ami feltöltve 567 tonnás össztömeget eredményezett) képesek voltak minden segítség nélkül a 100 kocsiból álló, 3660 tonnás vonatot a 2443 méter magas, wyomingbeli Sherman hegyre felhúzni.

Erejüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1959-es nyugdíjba vonulásukkor a Union Pacific ezeket a gőzösöket csak öt dízelgéppel tudta helyettesíteni. Speciális óriásai voltak egy letűnőben lévő kornak, afféle erődemonstráció, mire is képes a gőz, ha mindent kihoznak belőle.

A máig ünnepelt Big Boy mozdonyok közül nyugdíjazásukat követően 17-et lebontottak, több az Egyesült Államok területén szobormozdonyként kiállítva látható, a 4014-es egységet viszont a Union Pacific működőképes formában újjáépítette, ez tette meg első próbaútjait idén májusban.

(vezess.hu)


 

h i r d e t é s