h i r d e t é s

Ferenc pápa a világi katolikus vezetőkre is kiterjeszti a szexuális zaklatásra vonatkozó szabályokat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ferenc pápa a világi katolikus vezetőkre is kiterjeszti a szexuális zaklatásra vonatkozó szabályokat

2023. március 27. - 15:12

Ferenc pápa szombaton frissítette a római katolikus egyházban elkövetett szexuális zaklatásokra vonatkozó szabályokat, kiterjesztve a világi katolikus vezetőkre is, és azt is egyértelműsítette, hogy kiskorúak és felnőttek is egyaránt lehetnek áldozatok – írja a Reuters.

Ferenc pápa - Forrás: NBC News

A 2019 májusában Ferenc pápa – az egyház püspöki konferenciái vezetőivel tartott egyeztetést követően – apostoli levélben szigorította az egyház tagjai által elkövetett visszaélések kánonjogi büntetését. A rendelkezéscsomag kinyilvánította, hogy a szexuális visszaélés bűncselekményei „sértik Urunkat”, testi, pszichés és lelki károkat okoznak az áldozatoknak, és megsebzik a hívek közösségét.

A most kiadott kilencoldalas új verzió a korábbi apostoli levelet váltja fel április 30-tól. Újdonságnak számít, hogy a pápa a lelki és testi, közöttük a szexuális bűncselekmények büntetését az egyházi szervezetek korábbi és jelenlegi világi vezetőire is kiterjeszti, abban az esetben, ha a visszaélés vezetésük időszaka alatt történt. A visszaélések esetleges áldozatainak felsorolásában a kiskorúak mellett külön feltüntetik a sérülékeny felnőtteket is.

Erre az új szigorításra azért volt szükség, mert az elmúlt években a világi vezetőket azzal vádolták, hogy visszaéltek pozíciójukkal, és szexuálisan kizsákmányoltak embereket.

A dokumentum pontosítja, hogy az egyházmegyéknek milyen szervezeteket, irodákat kell biztosítani a visszaélésekre vonatkozó bejelentések fogadásának megkönnyítésére. Leszögezi, hogy az egyházi kivizsgálást annak a püspöknek kell irányítania, aki a visszaélés helyszínének egyházi területét vezeti. Megerősíti, hogy legitim védelmet kell biztosítani az ügyben érintett személyek jó hírnevének és magánéletének.

Filippo Iannone érsek, a Vatikán jogalkotási hivatalának prefektusa a L'Osservatore Romano szentszéki napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a most kiadott dokumentum az utóbbi négy évben megszületett jogszabályokat, intézkedéseket összegzi. Eredménynek nevezte, hogy a szexuális visszaélések megelőzése és leállítása érdekében az egyházmegyék „bevált módszereket” vezettek be, többek között a papképzés területén is. (Telex)