h i r d e t é s

Ferenc pápa visszatáncolt szaporodás-nyulak-katolikusok témakörben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ferenc pápa visszatáncolt szaporodás-nyulak-katolikusok témakörben

2015. január 23. - 01:00
0 komment

 

Ferenc pápa szerdán arról beszélt, hogy a nagy család Isten ajándéka.

Mindez pár nappal azután történt, hogy a pápa komoly meglepetést keltett azzal, hogy általánosan liberálisabb elveihez képest szokatlanabb álláspontot képviselve a fogamzásgátlásról beszélve azt mondta,

“Sokan azt hiszik – elnézést a kifejezésért – hogy jó katolikusként úgy kell viselkednünk, mint a nyulak, pedig nem”.

Az állítás, azon kívül, hogy még a nyúltenyésztők is elítélték, komoly visszhangot váltott ki a világsajtóban. Ferenc pápa most a Fülöp-szigetekről visszatérve beszélt arról, hogy az ott élő emberek szegénységének elsődleges oka nem a túlnépesedés, hanem az igazságtalan gazdasági rendszer.

A Szent Péter téren elmondott beszédében kitért arra, hogy az egészséges családok alkotják egy társadalom életének a lényegét, és hogy a remény azt diktálja, hogy sok nagy családot lássanak, ahol minden gyermeket áldásként, Isten ajándékaként tekintenek.

A pápa nyulas szavainak különös súlya volt a Fülöp-szigeteken, ahol nem ritkák a nagyon sok gyermekes szegény családok, és az olyan vélemények is bőven előfordulnak, hogy ezek gátolják a térség fejlődését. A százmillió lakosú ország 80 százaléka katolikus, és az egyház 15 éven át komoly harcot vívott, hogy meghiúsítsa a családtervezési törvény bevezetését. Tavaly végül elfogadták ezt, lehetővé téve, hogy az állam ingyenes fogamzásgátló eszközöket oszthasson.

A pápa legutóbbi beszédében mindenesetre már nem a családtervezés hiányát vagy a túl sok gyermeket vállaló szülők felelőtlenségét kárhoztatta, hanem arról beszélt, hogy a szegénység elsődleges oka, hogy az ember helyett a pénz istene került a gazdasági rendszer középpontjába. (Yahoo)

 

444.hu

{flike}
{jcomments on}


 

h i r d e t é s