fbpx Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – erre figyelmeztetnek a gyerekorvosok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – erre figyelmeztetnek a gyerekorvosok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – erre figyelmeztetnek a gyerekorvosok

2021. október 04. - 10:57

 

Fertőzőbb, mint a bárányhimlő – írja a negyedik járványhullámért felelős delta-variánsról a Házi Gyermekorvosok Szövetsége, amely támpontokat fogalmazott meg a gyermekek ellátásához.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A delta variáns által okozott fertőzés hosszabb lehet és a megszokotthoz képest más tünetekkel is járhat.

A Szabad Európa cikke szerint azért volt szükség az ajánlásokra, mert már a tanév első hetében jelentősen megugrott a napi orvos-beteg találkozások száma a korábbi évek hasonló időszakához képest. 

Az ajánlás szerint az eddigi nemzetközi tapasztalatok alapján a delta variáns okozta járványban a gyermekek aránya magasabb lesz, mint a korábbi hullámokban:

a 18 év alattiak a felnőttekkel azonos arányban fertőződhetnek meg, minden korosztályban. Korábban a fertőzöttek 10-15 százaléka került ki a 0-18 éves korcsoportból. Ez részben a gyermekek fogékonyságából, oltatlanságából), részben a betegség magas fertőzőképességéből adódik.
Megjegyzik, hogy tüskefehérje mutációi következtében a delta variáns fertőzőképessége körülbelü háromszorosa az eredeti vuhani törzsnek, így egy ember 6 fogékony személyt tud megfertőzni, a korábbi 2-3 emberrel szemben. A betegség fertőzőképessége így meghaladja a bárányhimlőjét, hangsúlyozzák a gyermekorvosok.

Hosszabb és más lehet a betegség

A delta variánsnál a betegség lefolyása súlyosabb és hosszabb lehet:
gyakoribb az elhúzódó lázas állapot, köhögés, nehézlégzés, tüdőgyulladás, mint a korábbi hullámokban. Gyakrabban fordul elő kórházi ellátást igénylő fertőzés és magasabb az intenzív ellátásra szoruló betegek aránya gyermekek, fiatalok között is. Emiatt a betegek szorosabb monitorozása és követése szükséges a telemedicina eszközeivel. Javasolják ezért a családoknak otthonra a pulzoximéterek beszerzését.

Tünettani változás az is, hogy a négy fő tünet mellett (láz, köhögés, nehézlégzés, szaglás vagy ízérzészavar) gyakoribbnak írják le az torok- és fejfájás panaszát, valamint az emésztőrendszeri tüneteket, és emelkedett a náthás (allergia-szerű) tünetek előfordulása is.

Fontos, hogy ezek jelenléte esetén is gondoljunk covid-ra, írják. (Forbes.hu)


 

h i r d e t é s