fbpx Feszült a viszony Brüsszel és Hatvanpuszta között | CIVILHETES

h i r d e t é s

Feszült a viszony Brüsszel és Hatvanpuszta között

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Feszült a viszony Brüsszel és Hatvanpuszta között

2020. július 13. - 07:58

 

Orbán és 132 bátor embere zsarolja az Európai Uniót

A kép illusztráció! - Forrás: Flickr

  • Andrej Babis cseh miniszterelnököt a prágai parlament határozatban kötelezte arra, hogy szavazza meg az EU helyreállítási csomagját.
  • A magyar parlament - illetve annak Fidesz-KDNP-s többsége éppen ellenkezőleg készül eljárni: határozatban köteleznék arra a kormány, ne szavazza meg se a csomagot, se az uniós költségvetést, hacsak Brüsszel (illetve Berlin) nem enged a zsarolásnak és nem teljesíti a követeléseiket.

Amelyek pedig:

  • zárják le az Orbán-kormány elleni, 7-es cikkely szerint, ún. jogállamisági eljárást;
  • ne kössék jogállamisági feltételekhez a pénzek elosztását;
  • kapjon több pénzt Magyarország (illetve a Fidesz-kormány természetesen);
  • és ne finanszírozzanak civil szervezeteket uniós forrásból, azaz ne segítségék a politikai pluralizmus alapvető demokratikus elveinek fennmaradását Magyarországon.

A határozat nyilván azt a célt szolgálja, hogy formálisan is megkösse Orbán kezét. (Saját maga, mert naivitás az feltételezni, hogy ez ellenében, és nem a parancsára történik.)

Orbán hetek óta hangoztatja, hogy se a csomag, se a büdzsé elfogadása ebben a formában nem történhet meg. Ami a vétó belengetése arra az esetre, ha Brüsszel és Berlin nem hódol be az akaratának. De nem hitték el neki; most ezt mondja, holnap majd mást, de úgyse megy fejjel a falnak, nem vétózza meg egyik pénzügyi csomagot se.

A Fidesz elnöke ezzel a határozattal viszont azt állítja dehogynem. Nem vak ő, hanem vakmerő: még több pénzt akar, de úgy hogy senki ne merészeljen beleszólni abba, hogy a választók kisebbségének támogatásával önkény- és egyeduralmat vezetett be Magyarországon.

Ez az ő országa, másnak nincs hozzá semmi köze, legfeljebb pénzt adhatnak.

Még azt is megmondja, mennyit.

A németek adnának is, ezt többször világossá tették. Európa egyben maradása megér nekik némi anyagi áldozatot. 2014 óta azért kapja Magyarország a legtöbb egy főre jutó uniós támogatást, mert Orbán azzal fenyegetőzött, hogy kivezeti az országot az EU-ból. (Lásd még a paksi atomerőmű bővítését, valamint a Putyin mellé állást Ukrajna feldarabolásának ügyében.)

Hogy ez ne történhessen meg, a Berlin fizetett. Mostanra viszont Moszkva meggyengült, Peking pedig még mindig messze van (egyelőre), ezért okot láttak arra, hogy érvényesítsék a politikai feltételeiket, megmentsék a polgári demokráciát és a politikai pluralizmust, és Magyarországot az autokrácia bebetonozásától.

  • Egyáltalán: megpróbálják civilizálni a felcsúti Nérót.
  • Aki viszont ezt nem akarja, és az utolsó eszköze a nyílt zsarolás a feltételek nélküli pénzért. 

Ebben minden bizonnyal támogatja a Fidesz-KDNP rajta kívül 132 bátor embere (egy meghalt 2 napja), mert nem tehet mást. Orbán finanszírozza őket, tőle függ a jövőjük, és még ott van Polt Péter is: könnyen úgy járhat minden renitens Fidesz-KDNP-s képviselő, mint Mengyi, Boldog vagy Simonka.

Ha elfogadják a határozatot, akkor Orbán mindent vagy semmit játszik.

Mindent egy lapra tesz fel, onnan már nem lehet kihátrálni arcvesztés nélkül. De mivel nem hátrálhat az Unió többi tagországa sem, kész, vége, szétesés.

Orbán nem egy feltételhez kötötte a szavazatát, hanem mindjárt négyhez. És bár csak a helyreállítási csomagról kell dönteni a jövő héten, a jogállamisági feltételeket, a büdzséből is el kellene törölni, hogy a felcsúti despota támogassa.

Valamint persze több pénzt is akar.

Ami nem megy, mert nincs több pénz, és a mondottak miatt az sem megy, hogy a helyreállítási csomagnál még ne lesznek jogállamisági feltételek, majd arról a költségvetésnél külön tárgyalnak.

Orbán annyira nyeregben érzi magát, illetve annyira nélkülözhetetlen ez a saját túléléséhez, a rezsim finanszírozásához és fennmaradásához, hogy csomagban akar döntést. Vagy mindent, vagy nem lesz se helyreállítás, se költségvetés. Ami nemcsak példátlan volna, hanem egyenesen az Unió létét és értelmét kérdőjelezi meg.

Nyilván megbánta már  az EU, hogy 16 évvel ezelőtt felvette Magyarországot (meg Lengyelországot).

Azért némi hazafias büszkeséggel töltheti el a szívünket, hogy nem egy brit vagy olasz, hanem éppen egy magyar kormány miniszterelnöke veri szét Európa eddigi legsikeresebb projektjét.

b1.blog.hu

Kapcsolódó cikkek: 

 

h i r d e t é s