h i r d e t é s

Fideszes pártkatonák pofátlan igazgatói kinevezése

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fideszes pártkatonák pofátlan igazgatói kinevezése

2018. augusztus 10. - 12:40

 

„Tovább kell erősítenünk az ideológiai frontot Pártunk elméleti színvonalának emelésével. Meg kell javítanunk nemcsak a pártoktatás minőségét, de fokozottabb figyelmet kell fordítanunk a középiskolák és az egyetem világnézeti oktatására.” (Rákosi Mátyás, 1950.  február 10.)

Mára az egész ország közvéleménye megismerhette a tankerületi igazgató Rózsavölgyi Gábornak küldött kétsoros tájékoztató levelét, amelyben arról értesíti Debrecen egyik legjobb gimnáziumát tizenhat éven át sikeresen irányító igazgatóját, hogy magasabb vezetői megbízását az oktatásért felelős államtitkár nem támogatja. 

A „tájékoztatás” cinizmusára jellemző, hogy a még öt napig hivatalban lévő igazgató további munkájához sok sikert és jó egészséget kíván. Nem írja, hogy milyen munkára utal két évvel a nyugdíjkorhatár előtt. 

A jogszabály indoklási kötelezettséget nem ír elő, ezt az államtitkár be is tartotta. A törvény előírja a nevelőtestület, a szülők és a diákok véleményének kikérését, azt azonban nem, hogy ezeket a döntéshozó figyelembe is vegye. Ezek az előírások is maradéktalanul teljesültek. 

A Debreceni Tankerületi Központ kérdésre arról tájékoztatott, hogy a minisztérium

a döntési folyamatban… a véleményezésre jogosultak javaslatait, a szakmai szempontokat mérlegelve és az intézmény jövőjét szem előtt tartva határozott. 

A Központ kioktató válasza teljesen hiteltelen! Mert a „döntési folyamat” hogyan mérlegelhetett olyan véleményeket, amelyek mindegyike az igazgatót elsöprő többséggel támogatta, az ellenjelöltét pedig egyöntetűen elutasította?

Milyen „szakmai szempontok” alapján részesített előnyben a 32 éve ott tanító gimnáziumi tanárral, igazgatóval szemben egy olyan jelöltet, aki középiskolában eddig még soha nem tanított? Hogyan tarthatta „szem előtt” az intézmény jövőjét 16 sikeres igazgatói év ellenében?

Mindezek mellett a Tankerületi Központ még törvényességi ellenőrzések tapasztalataira, a „jogszerű működés hiányára” is próbál hivatkozni. De akkor hogyan ellenőrzött a korábbi években?

Miért vesztette el az igazgató a fenntartó bizalmát?

A szocialisták meggyőződése szerint azért, mert nem akadályozta meg két évvel ezelőtt néhány kollégája részvételét a kockásinges pedagógus demonstráción. Súlyos bűne tehát, hogy nevelőtestületének néhány tagja élhetett a szabad véleménynyilvánítás jogával! Minden tiszteletünk az eddig csendben tűrő igazgatóé, aki most kénytelen volt nyilatkozatban tiltakozni a becsületét sértő gyalázatos vádakkal szemben.

Végtelenül szánalmas a lojalitást a szakmaiság elé helyező, szolgalelkű értékrend, amelyről Türk László, Fideszes önkormányzati képviselő a televízióban korábban tanúbizonyságot tett! Ezt jutalmazta a felháborító kinevezéssel a FIDESZ. A Szocialista Párt szégyenletesnek tartja, hogy a szakmai hozzáértést, a több évtizedes szakmai munkát felülírja az uralkodó párthoz és Orbán Viktorhoz fűződő vazallusi hűség!

Az Ady Gimnázium igazgatójának pofátlan kinevezése ellen már több ezren aláírásukkal tiltakoztak. Egyre több szabadon gondolkodó ember érzi úgy, hogy elég volt! Ez így már nem mehet tovább!

Egyetlen megoldás van, amely az iskola és a város érdekeit szolgálja: Türk László valóban okozzon meglepetést, és azonnal vonja vissza pályázatát, mondjon le méltatlan kinevezéséről!

 

Pallás György 

az MSZP Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének alelnöke, szóvivő


 

h i r d e t é s