h i r d e t é s

Fillérekből előállítható, nyomtatható napelemeket fejlesztettek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Fillérekből előállítható, nyomtatható napelemeket fejlesztettek

2018. szeptember 01. - 06:45

 

Különleges technológiával készült napelemek tesztüzeme kezdődik meg hamarosan Ausztráliában, amelyek nem a már megismert szilikon-alapú paneleket tartalmazzák, hanem leginkább tapétára hasonlítanak - írja a The Guardian.

Forrás: pxhere.com

 

A technológiát megalkotó Paul Dastoor, Newcastle Egyetem fizikusprofessora tavaly májusban egy Melbourne-i kiállításon már bemutatta, min dolgozik több mint egy évtizede. Akkor a papírszerű napelemek megtermelte energiával néhány kijelző energiaellátását biztosította. Most megkezdődhet a megoldás első, "éles" helyzetben való tesztelése. - írja az Origo

Olcsó és vékony

Bár a technológia minden részlete nem ismert, annyi bizonyos, a fizikus megalkotta napelemek leginkább a vastagabb papírokra, illetve tapétára emlékeztetnek.

A feltaláló leginább a chipses zacskókhoz hasonlítja a speciális anyagot, amivel a Nap energiáját lehet hasznosítani.

Nagyjából 1 milliméter vastagságúak, előállítási költségük pedig nevetségesen alacsony, egy négyzetméter nagyjából 10 dollárért legyártható.

Ami pedig igazán különlegessé teszi, az az, hogy előállítása egy speciális nyomtatóval történhet, amely egy nap alatt akár több száz méter nyomtatására is képes.

A költség miatt lehet versenyképes

Dastoor most először teszteli élesben megoldását. Nagyjából 200 négyzetméteres felületet borítottak be különleges napelemeivel, és vizsgálják azok működését akkor, ha az energiaellátó hálózatra termelnek.

A professzor azt mondja, az ő

megoldása ugyan sokkal kevésbé hatékony, mint a hagyományos napelemes technológiák, ellenben jóval olcsóbb.

A próbaüzem területét öt munkás egy munkanapnál is rövidebb idő alatt installálta, a technológia költsége pedig töredéke a normál napelemekének.

A fizikus elmondta: maga sem nem tudja, milyen "kereskedelmi karrierje" lehet megoldásának, ám úgy gondolja,néhány év után az akár keresett is lehet a fogyasztók körében.

Úgy véli, a nagyon egyszerű telepíthetőség és olcsóság kompenzálja a jelenleg gyengébb energiaelőállítási hatékonyságot.

S hogy mire elég a technológia jelenlegi szintje?

A feltaláló azt mondja, tíz speciális nyomtató 24 óra alatt képes legyártani annyi újfajta nappanelt, amely 1000 otthon napi energiaszükségletét fedezi. Ez pedig fontos szempont lehet az esetleges kereskedelmi hasznosításban, hiszen az anyag egyelőre még közel sem annyira tartós, mint a már bevett napelemes megoldások.

origo.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s