h i r d e t é s

Főispán alá rendelt, 250 milliárdos NER-beruházás ellen tüntettek Zuglóban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Főispán alá rendelt, 250 milliárdos NER-beruházás ellen tüntettek Zuglóban

2022. október 03. - 06:52

Demonstrációt szerveztek Zuglóban, a Bosnyák térre tervezett 250 milliárd forintos gigaberuházás ellen. 

Forrás: CivilZugló Egyesület/Facebook

A szervező a Civilzugló Egyesület volt, a kerületi Momentum és a Demokratikus Koalíció csatlakozott. A lakosság fel van háborodva, a tegnapi tüntetésen a rossz idő ellenére kb. 500 fő jelent meg – tudta meg a hvg.hu Várnai László önkormányzati képviselőtől.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő leginkább országos dolgokról beszélt az eseményen, arról, hogy amig a közmédia a Fideszé, addig semmiféle tiltakozás híre nem jut el az emberekhez. Rózsa András momentumos alpolgármester az önkormányzati önrendelkezés megsértéséről szólt, Borsay Attila építész a Garancsi-féle Dürer-kert beruházást említette ijesztő példaként. Várnai László szerint Horváth Csaba polgármester „kierőltette”, hogy felszólalhasson, másodszorra is kéretlenül ment a színpadra, ki is fütyülték a lakosok, akik végül kemény üzeneteket hagytak a beruházás kerítésén.

A kormány augusztusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, sőt közérdekű beruházássá nyilvánította a XIV. kerületi Bosnyák tér környékének teljes átalakítását, s „koordinációs feladatokat ellátó főispánként” kijelölte a fővárosi kormányhivatalt vezető Sára Botondot, a VIII. kerület korábbi fideszes polgármesterét – írta meg a Népszava.  A beruházáshoz nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, nincs helye településképi bejelentési eljárásnak, nem kell lefolytatni sem településképi véleményezési eljárást, sem szakmai konzultációt, és nincs helye közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának sem.

A Bosnyák tér mögött, a Csömöri út, a Rákos-patak, a Bosnyák utca és a Mosztár utca által határolt területen megvalósuló Zugló City Centre névre keresztelt beruházásban elsőként egy 162 lakásos, nyolcemeletes, két felszín alatti szinttel rendelkező, két üzletet is magába foglaló lakóépület épülhet fel – írta meg a hvg.hu, miután áprilisban a projekt megkapta az építési engedélyt. A fejlesztést a Bayer Construct vállalatcsoport hajtja végre, amely a hazai milliárdosok tavalyi listáján 57. helyen álló, Tiborcz Istvánnal közeli kapcsolatot ápoló Balázs Attila érdekeltsége. (hvg.hu)