fbpx Fontolgatja az állam a paksi 1-es blokk üzemidő-meghosszabbítását | CIVILHETES

h i r d e t é s

Fontolgatja az állam a paksi 1-es blokk üzemidő-meghosszabbítását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Fontolgatja az állam a paksi 1-es blokk üzemidő-meghosszabbítását

2021. szeptember 24. - 12:39

 

Megváltozott a geoplitikai környezet

Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktorának vezérlőtermében. – Fotó: MTI/Sóki Tamás

A geopolitikai helyzet megváltozásának köszönhetően fontolgatja az állam, hogy a paksi 1-es blokk üzemidejét meghosszabbítsák – mondta el Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott interjújában.

Az MVM elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Paks II. beruházás nem az MVM Csoporthoz tartozik, ugyanakkor a nukleáris kompetenciák terén megkerülhetetlenek. A geopolitikai környezet pedig jelentősen megváltozott, mint amikor a Paks II.-es beruházásról megszületett a döntés, illetve Európában mindenhol felgyorsult a szenes erőművek kivezetése. És hozzátette, hogy

Ilyen értelemben, aki nukleáris kapacitást épít, az geopolitikai erőt létesít. Mivel energetikai szempontból lenne értelme, tulajdonosi oldalról nálunk is felvetődött, hogy vizsgáljuk meg a meglévő blokkok üzemidő-meghosszabbításának a lehetőségét.

ITT ÉRDEMES MEGJEGYEZNI, HOGY AZ 1-ES BLOKK ENGEDÉLYE 2032-BEN JÁR LE, ILLETVE EMELLETT TÖBB ÉVES CSÚSZÁSBAN VAN A PAKS II. PROJEKT, ÍGY PÉLDÁUL AZ OROSZ HITEL TÖRLESZTÉSE IS CSAK 2031-BEN KEZDŐDIK MAJD EL.

Kóbor György azt is elmondta, hogy a mai Paksi Atomerőmű nem ugyanaz, mint amit anno megépítettek és folyamatosak a fejlesztések, a modernizálás, aminek köszönhetően a mai napig az egyik legbiztonságosabb létesítmény. Bizonyos elemeket pedig a fukusimai események után javítottak, cseréltek a normál fejlesztéseken túl. Azt is megemlítette, hogy

Sok elem van, ami bőven túlélheti a meghosszabbított üzemidőt, de minden elemet alaposan ellenőrizni kell.

Emellett az is kérdés, hogy a megtermelt villanyáramnak hol lesz a helye, ha tovább termelnek a blokkok, és itt már az egész régiót figyelembe véve kell gondolkodni. A szlovák atomerőmű-fejlesztés folytatásáról viták zajlanak, és a cseheknél is hasonló a helyzet, mivel pótolni kell a kieső szenes kapacitást. Az MVM elnök-vezérigazgatója ehhez hozzátette, hogy

Meglátjuk mit tudunk csinálni a plusz 10 évvel, ha folytatódik a termelés, de mivel a világ energia-igénye évről évre növekszik, az alaperőművek által termelt energia felértékelődik.

Ez egy összetett és hosszabb folyamat, sok jogi munkával is jár, döntés rövid távon ezért nem várható ezzel kapcsolatban.

Az interjú további fontosabb pontjai:

  • Az MVM tőzsdére lépéséről a tulajdonos, a magyar állam dönt. December közepén tesz a társaság egy tőzsdeképességi jelentést a tulajdonosnak a hitelminősítésről, a belső folyamatokról, az elvégzett szervezeti módosításokról. A részvénykibocsátáshoz még szükséges új szervezeti és működési szabályzatot írni, illetve idén IFRS sztenderdre áll át az MVM.
  • A tőzsdei bevezetést alapvetően finanszírozási kérdés miatt indították el, ennek volt része a szeptember eleji 55 milliárd forintos kötvénykibocsátás.
  • Az MVM terjeszkedésével kapcsolatban azt mondta Kóbor György, hogy év végéig 2-3 tranzakciót lát, amelyek befejeződhetnek.
  • Az energetikában betöltött szerepén kívül a Mátrai Erőmű a térség egyik legfontosabb munkáltatója, így ezért sem mindegy, hogy mi lesz a sorsa. Az új kazántelepet azért létesítették, hogy ha az összes blokk leállna, akkor is biztosított legyen az ipari park ellátása hővel és villannyal.

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s