h i r d e t é s

Forró tavasz vár Orbánra – tanártüntetés és –sztrájk is jöhet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Forró tavasz vár Orbánra – tanártüntetés és –sztrájk is jöhet

2015. december 07. - 10:15
0 komment

A Pedagógusok Szakszervezetének kongresszusa elsöprő többséggel döntött így.

Illusztráció - Fotó: huffingtonpost.com

Az utcai demonstrációtól, de akár a sztrájktól sem riad vissza a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek kongresszusa megállapította, hogy a köznevelés rendszerének működését számos kérdésben újra kell gondolni, mert az állami fenntartás jelenlegi formájában nem garantálja a zavartalan működést - írja a 24.hu.

A lap szerint, a pedagógusok foglalkoztatásának új rendje átláthatatlanná tette a munkavégzést. A kongresszus azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a sürgős, nem halasztható korrekciók végrehajtására.

A kongresszus felhatalmazta a PSZ elnökét, hogy folytasson tárgyalásokat a kormány képviselőivel. Azok elmaradása vagy sikertelensége esetén 2016 első negyedévében szervezzen utcai demonstrációt, indokolt esetben pedig tegye meg a szükséges intézkedéseket a jogszerű munkabeszüntetés megszervezésére valamennyi köznevelési intézményben.

Arról is döntöttek, hogy ismét levelet írnak a miniszterelnöknek. Korábban, november 23-án az érdekvédelmi szervezet levelében már írt Orbán Viktornak a köznevelés tarthatatlan helyzetéről. Erre a napokban a kormányfő helyett Czunyiné Dr. Bertalan Judit válaszolt. Az oktatási  államtitkár válaszát a kongresszus nem fogadta el.

A kongresszus döntéseit elsöprő többséggel hozta meg: 124 igen szavazattal, 1 nem és 1 tartózkodás mellett.

A szakszervezet Orbán Viktornak azt követően írt levelet, hogy a Magyar Közoktatás Napja alkalmából tartott fórumán áradt a panasz, noha Czunyiné előzőleg egy felmérésre hivatkozva azt állította, a tanárok nagyon jól érzik magukat, nagyon jó hangulat. A PSZ megtartotta az ellenpróbát, kiderült, hogy a tanárok szerint alulfinanszírozott, túlcentralizált, bürokratizált a köznevelés, amely nincs tekintettel a gyerekekre, oktatóik pedig frusztráltak, gyanakvóak, túlterheltek és félnek.

A szakszervezet ezt követően a miniszterelnöknek jelezte, csalódott a kormányban. Korábban a PSZ abban a reményben kötött megállapodást a kabinettel, hogy ezzel hozzájárul a köznevelés zökkenőmentes átalakításához. Az egyezségnél feltételezte, hogy Balog Zoltán miniszter mindent elkövet majd azért, hogy “a kölcsönös együttműködés beváltsa a hozzá fűzött reményeket.”

A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete XII. kongresszusán szintén kemény bírálatokat fogalmazott meg a kormánynak, amelyet felszólított, hogy haladéktalanul kezdje meg a munkaterhelés vizsgálat előkészítését, dolgozza át az életpályamodellt, amely semmibe veszi a tapasztalatot és a tudást. A PDSZ elnöke vasárnap tegnap azt írta, hogy a 21. század Magyarországán “megtörtént az elképzelhetetlen”,  egy uniós tagállam több tízezer pedagógusa nem kapta meg fizetését a törvény által garantált időben.

Mendrey László úgy vélte, ez vérlázító, alkalmas a demokráciába vetett feltétlen bizalom aláásására.

A kormányzati kommunikáció hiteltelen, szánalmas magyarázkodás, kifogások keresése és vádaskodás, vegyítve – természetesen – némi sikerpropagandával, melyet elfogadni nem tudunk, s visszautasítunk.

A PDSZ elnöke a kialakult helyzetért felelősök elszámoltatása mellett követelte, hogy a parlament – a lehető leghamarabb – alkosson olyan jogszabályi környezetet, mely lehetővé teszi a magyar közoktatásának biztonságos, eredményes működését, a demokratikus minimumnak számító jogbiztonság feltételeinek biztosítását.

 

24.hu