h i r d e t é s

Független felügyelőt rendelne ki a bíróság a Donald Trumpnál lefoglalt iratok hatósági átvizsgálásához

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Független felügyelőt rendelne ki a bíróság a Donald Trumpnál lefoglalt iratok hatósági átvizsgálásához

2022. augusztus 28. - 07:18

A bíróság támogatja független jogi felügyelő kinevezését a Donald Trump floridai ingatlanában az FBI által lefoglalt iratok átvizsgálásához, a jogi lépést a volt elnök ügyvédei kezdeményezték hétfőn.

Donald Trump két nappal azután távozik a Trump Towerből, hogy az FBI-ügynökök átkutatták Mar-a-Lago Palm Beach-i otthonát New Yorkban, New Yorkban, 2022. augusztus 10-én. - Forrás: REUTERS/David 'Dee' Delgado/File Photo

A döntésről szóló, szombaton megjelent bírói közlemény előzetes szándékról szól a különleges szakértő kinevezésére. A döntést Donald Trump beadványának áttekintése, valamint az előterjesztett rendkívüli körülményeket figyelembe véve hozta meg a bíróság.

Donald Trump ügyvédei hétfőn a "kivételes körülményeket" jelölték meg fő indokul arra, hogy a nyomozóhatóság munkájának felügyeletére egy független harmadik fél kirendelését kérik. Beadványuk szerint az a döntés, miszerint a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) házkutatást tarthatott egy magáningatlanban csupán néhány hónappal a 2022-es félidős választások előtt, felvet politikai számításokat, ami "azt célozhatja, hogy megpróbálják a Republikánus Párt vezető hangját elhalkítani".

Szintén szombaton a Nemzeti Hírszerzés (National Intelligence) igazgatója, Avril Haines levélben tájékoztatta a kongresszus két bizottságának demokrata párti elnökeit, hogy ő és hivatalos személyek fogják bemutatni a "vezető törvényhozóknak" azokat a potenciális kockázatokat, amelyeket a Donald Trumpnál lefoglalt iratok jelentenek a nemzetbiztonságra nézve.

Pénteken az amerikai igazságügy ugyan jórészt olvashatatlanná téve, de nyilvánosságra hozta a Donald Trump házában augusztus 8-án tartott házkutatásról készült eskü alatti dokumentumot. A nyilvánosságot egy bíró rendelte el, aki ugyanakkor engedélyezte a tartalom egy részének titokban tartását.

Az Igazságügyi Minisztérium pénteki lépését nagy várakozás előzte meg, mert sokan azt várták, hogy kiderülnek belőle részletek azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen nyomozati eljárás keretében kért és kapott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda végzést a volt elnök floridai otthonának átkutatására.

A 38 oldalas, úgynevezett eskü alatt tett nyilatkozatot a házkutatást vezető FBI ügynök tette. A nyilvánosságra hozott nyilatkozat tartalmának nagyjából a fele nem olvasható, köztük az azt aláíró ügynök neve sem, ezért a dokumentum inkább megerősítésül szolgált arra, hogy olyan, Donald Trump hivatali idejéből származó, a hatóság szerint minősített iratokat kerestek, amelyek egy része már korábban visszakerült az amerikai állami levéltárhoz (National Archives and Records Administration). (MTI)