h i r d e t é s

Fukuyama: Orbán lerombolja a liberális demokráciát demokratikus felhatalmazással

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fukuyama: Orbán lerombolja a liberális demokráciát demokratikus felhatalmazással

2022. szeptember 22. - 07:07

A világhírű gondolkodó, Francis Fukuyama öt pontban foglalta össze Orbán Viktor sikerének titkát.

Francis Fukuyama, japán származású amerikai filozófus, író. - Forrás: Astrid Stawiarz / Getty Images for The Leakey Foundation

Magyarország az EU-ban elfoglalt helyzetéről és az illiberalizmusról beszélgettek a Budapest Forum nevű konferencia egyik paneljában. A beszélgetés során többen is felszólaltak, köztük Francis Fukuyama, japán származású amerikai filozófus, író.

Fukuyama kifejtette, hogy Magyarország méretéhez képest Orbán rendkívüli ismeretségre tett szert a világban és Amerikában is. Hozzátette, hogy sok jobboldali számára a NER működése példaértékű. Fukuyama szerint Orbán azért lett ennyire ismert, mert a mainstreambe tudta emelni azokat a nézeteket, amelyeket korábban szélsőjobboldalinak tituáltak. 

Orbán hírnevének okát 5 pontban foglalta össze, ezek:

  • Illiberális demokrácia – Ennek lényege, hogy demokratikus felhatalmazással hogyan lehet lerombolni a liberális demokráciák liberális intézményeit.
  • A nyugati civilizáció alapja a keresztény kultúra – Fukuyama szerint az európaiság lényege pont a felvilágosodás, a kereszténység meghaladása, Orbán ezzel szemben a a felvilágosodás előtti ideig megy vissza ideológiai alapkőért.
  • A magyar nemzeti identitás alapja az etnicitás – Fukuyama értelmezése szerint az orbáni identitás lényege a rassz, ez pedig nagyon veszélyes irányokba vezet. Fukuyama felemlegette a második világháború előtt és alatt Amerikába emigráló magyar zsidókat, akik tudásukkal így az Egyesült Államokat segítették, nem eredeti hazájukat, Magyarországot. Az író szerint Orbán a rasszelmélete azért is abszurd, mert Magyarország lakossága rendkívül kevert.
  • Gazdasági nacionalizmus – Orbán protekcionista gazdaságpolitikája az etatista államszervezéssel sok szempontból sikeresebb tudott lenni, mint a jobboldal korábbi neoliberális gazdasági programjai a filozófus szerint. Emiatt Orbán modellje ma már az amerikai republikánusok egy részének is nagyon tetszik, így közülük is egyre többen hasonló, protekcionista gazdaságpolitika hívei, legalábbis Fukuyama szerint.
  • Szimpátia Putyinnal – Fukuyama szerint a jobboldali vezetők Trumptól Le Penig azért szeretik Putyint, mert felnéznek az abszolút hatalmára, arra, hogy nincs alávetve a bíróságoknak és a fékek és ellensúlyok rendszerének.

(mandiner.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s