h i r d e t é s

Globális Cselekvési Terv : A DrawDown Project

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Globális Cselekvési Terv : A DrawDown Project

2020. március 06. - 13:00

Az elmúlt alkalommal, egy személyes történettel próbáltam felvázolni a potenciális jövőnket, amit egy novella pályázatra írtam.

Nem aratott osztatlan sikert, nem is volt célom, hogy mindenki hátba veregessen érte, egy célt szolgált hogy olvassák és gondolkodjanak, érezzenek, érezzék át mások kínjait az enyémeket is. Ezzel úgy gondolom hadilábon állunk és amíg erre nem éreznek rá sokan, a változások nem fognak beindulni, pedig a probléma a héten berúgta az ajtót alaposan azzal hogy lelőttek valakit a görög-török határon. Sok kommentet ehhez nem fűznék.

Nem azért mert érzéketlen vagyok, hanem azért mert nem vagyok papagáj aki azt hajtogassa "én megmondtam". Túl azon hogy az EU cselekvőképtelen, Törökország kihasználja és Oroszország röhög az egészen, mert valami ilyesmi történik, de a lényeg az hogy évekig élnek több ezren, tízezren, százezren táborokban fogságban, hazájuk tönkrement és még mindig bombázzák őket, ki az aki ilyen életre vágyik évekig?

Ezt én itt le is zárnám, hiszen ez a bejegyzés másról fog szólni, a címéből fakadóan. Tegnap egy olyan kerekasztal beszélgetésen vettem részt, részben könyvbemutató jelleggel, ami a klímakrízis megállításáról szólt a DrawDown azaz Visszafordítható magyarul egy "100 pontból álló lista" arról, mit kéne tennünk egyénileg és kormányzati, globális szinten, azért hogy a globális felmelegedést mérsékeljük, és csökkentsük a szén-dioxid kibocsátásunkat.

Egyúttal kiszámolták annak költségeithatékonyságát és mennyit takaríthatunk meg vele.

 

A könyv pdf formátumban angolul elérhető:

Vagyis azok, akik azt állítják nem tehetünk semmit, azok igen nagy tévedésben vannak. Más kérdés, hogy nem vagyunk-e elkésve vele túlságosan?

De az szinte biztos, hogy abban segíthet sok embernek hogy leküzdjék a klíma depressziót, kontrollálják a szorongásukat, hiszen aktivitásra ösztönöz és ezáltal nem a pánik reakció erősödik meg bennünk. Ez egy Akció terv, ami már 2017-ben nyilvánosságot kapott, de hozzánk a fordítása csak tavaly érkezett meg. Igen részletesen kidolgozott csomag, amit ha komolyan vennénk, magyarán a Média reggeltől napestig ezt reklámozná, vagy tankönyv lenne, a fiatalok és a felnőttek képzéseinek részévé tennénk, máris előrébb jutott volna az emberiség ebben a harcban. Persze akkor jó lehet elmaradnának a szenzáció hajhászó riportok, amik a jelek szerint nem azt a reakciót váltják ki az emberből, hogy tegyenek is valamit.

Érzéketlenekké váltunk, mert nem személyes problémának tekintjük, ha Tennesset porig rombolja egy tornádó sorozat vagy vörössé válik az Antarktisz jege. Nem célom becsmérelni, ezek tények. De ez a projekt tisztán és világosan mondja ki azt mennyire is fontos az hogy Globálisan szemléljük a problémát és arra globális megoldások kellenek, utalva legelső angol nyelvű bemutatkozó anyagomra, ami a globalizmus lényege.

Ember és Nőjogi Aktivistaként nagy öröm volt látni, hogy fontossági sorrend tekintetében a nők oktatása és képzése, a család és népesség tervezés igen jó helyen szerepel, ehhez viszont úgy gondolom hogy a jognak és biztonság politikának jelentősen meg kell változnia, és az egyenlőség irányába kell elindulnia, felzárkóztatva mindenkit ehhez. Ez elengedhetetlen, és ami azt illeti nem lehet választható kategória országonként. Ahol napi téma az erőszak, a nőgyilkolás a pedofília, gyerekházasságok, családon belüli erőszak és minden egyéb súlyos társadalmi krízis és ebben a tekintetben Magyarország sem kivétel, nem beszélve az osztályok közötti bérszakadékokról.

Top 26 leghatékonyabb klímastratégia

Megjegyzés: 

lányok oktatása és a fogamzásgátlás támogatása csak együtt alkalmas az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére, együtt viszont az első helyen van.

Összegzés:

A fentebb bemutatott ábrák alapján egyértelműen látszik, hogy a leghatékonyabb  klímavédelmi lehetőség a közegészségügyben van: a reproduktív egészség legfontosabb eszközének, a fogamzásgátlóknak az elérhetővé tétele, valamint a hozzájuk kapcsolódó kompetencia nevelés beépítése a közoktatásba. A baleset-teherbeeséseket megelőzni képes lányoknak így van esélye, hogy magasabb végzettséghez, jobb munkához, és jobb egészséghez jussanak.

A népességrobbanás leállítása és visszafordítása a fogamzásgátlás emberi jogának, kompetenciájának és eszközeinek biztosítása révén a leghatékonyabb klímavédelem.

Nélküle pedig a többi klímaakció is esélytelen.

Forrás: ClimeNews - Hírportál

Nagyon fontos megállapítás, hogy a 100 lépésből mindegyik egyszerre fontos, így nem egymás után, hanem egyszerre kéne, párhuzamosan útmutatóként használva átformálni az életvitelünket, amilyen hamar csak lehet, akár holnaptól. Persze nincs garancia, hogy nem fog a következő évtizedekben tovább nőni a hőmérséklet, vagy nem lesznek természeti katasztrófák és ezzel együtt válságok is.

De ha meg sem próbáljuk nem csak az esélyt veszítjük el, hanem az utódaink szeretetét & tiszteletét, akik a természeti és ökológiai válság kellős közepén kell majd élniük és magunkra hozzuk olyan humanitáriánus katasztrófákat is, amelyeknek előszelét már a saját bőrünkön érezzük most.

Forrás: 100 közül a leghatékonyabb klímavédelem, amiről mégsem hallasz

future-traveler.webnode.hu