h i r d e t é s

Gondosan előkészítették a terepet Tiborcz cége számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gondosan előkészítették a terepet Tiborcz cége számára

2018. február 21. - 08:19

 

Sok mindent el lehet mondani Orbán vejéről, de azt aligha, hogy hozományvadász lenne. Pontosabban tettek róla, hogy ez a vád véletlenül se merüljön fel. Hogy ez közpénz jellegét vesztett (uniós) forrásból valósulhatott meg, nem számít.

Eddig két érintett városról tudható, hogy úgy írták ki a pályázatukat, hogy az Elios-t hozzák vele helyzetbe. Ezzel pedig lényegében meggátolták a tisztességes verseny lehetőségét.

A közvilágítás korszerűsítésére kiírható pályázatok története 2009-re nyúlik vissza. Ez csak annak tükrében fontos, hogy az ELIOS olyan felújítást is végzett, ahol két évvel korábban már lezajlott egy ugyanolyan fejlesztés.

A pályázó városoknak költségvetési tervet kellett benyújtani arra vonatkozólag, hogy pontosan mire szeretnének pénzt fordítani és mekkora keretösszegből. Sőt, a befektetés megtérülését is ki kellett számolniuk. Ehhez példának okáért ismerni kell a lámpák várható élettartamát is.

„Az uniós támogatás feltételeként előírták, hogy az új lámpáknak mennyi idő alatt kell behozni az árukat, és mennyi energiát kell megtakarítani a beruházással. A városoknak ehhez egy bonyolult képlet alapján ki kellett számolniuk, hogy az általuk tervezett beruházás megfelel-e ezeknek a feltételeknek. Az OLAF szerint pályázatokat kiíró és kezelő kormányzati szerv azonban a pályázatok beadása előtt pár nappal tett egy nagy engedményt az önkormányzatoknak: lehetővé tette, hogy a városok a kalkulációban 50 ezer helyett 100 ezer óra élettartamú lámpákkal számoljanak.” adja közre a Direkt36 és a 444.

És miért is borul innen a képlet? Ismerve a magyar magatartást bárminemű felújítással szemben (Ugyan már, jó lesz az még! Lásd még 3-as metró), nem meglepő az eset. Ugyanakkor tény, hogy egy 50 ezer órás élettartamú lámpa nem fog kitartani 100 ezer óráig. Márpedig pedig a megtérülési időtartam 100 ezer óránál jóval kevesebb megtérüléssel számolhattak, és a költségmegtakarítás is kevesebb lett.

Egyszerűbben az érintett városok akkor jártak volna el helyesen, ha a olcsóbb lámpákat szereltetnek fel. Igaz, akkor nem írhattak volna ki akkora közbeszerzést sem. Mivel azonban az Elios ekkor már versenytárs nélkül pályázhatott, érthetővé válik.

Az egyetlen kérdés csupán az, hogy az egyes önkormányzatoknak miért érhette meg helytelen kalkulációval egy sokkal drágább beruházás? Hacsaknem attól féltek, hogy amennyiben nem működnek közre Tiborcz zsebeinek kitömésében, nem kapnak semmilyen uniós pénzt.


 

h i r d e t é s