h i r d e t é s

Gusztustalan és lehangoló az Orbán-kormány bocsánatkérő kampánya

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Gusztustalan és lehangoló az Orbán-kormány bocsánatkérő kampánya

2020. június 03. - 06:54

 

Magyarország kampányt indított, hogy helyreigazítást csikarjon ki egy sor külföldi sajtóorgánum illetve szakértők, politikusok részéről, mivel úgy véli, hogy azok megalapozatlanul bíráltak egyes, a járvány miatt elhatározott intézkedéseket. 

Orbán Viktor - A kép illusztráció! - Fotó: atv.hu

Úgy hogy itt az idő, hogy jóvátegyék hibájukat és elnézést kérjenek – közölte a miniszterelnöki tájékoztatási hivatal. A leveleket a külképviseletek útján juttatták el a címzetteknek.

Ennek megfelelően a kormány bocsánatkérést követel finn EP-képviselőktől, egyetemi tanároktól, illetve vezető sajtóorgánumoktól is, amiért azok „alaptalanul tették szóvá” a felhatalmazási törvényt, illetve hamis híreket közöltek. A leveleket Helsinkiben is a magyar nagykövetség postázta, igen szép számban. A hangvétel váltakozó: a sürgetéstől a kérésig terjedt, mármint hogy tegyék helyre a magyar részről tévesnek minősített tájékoztatást.

A finn zöldek egyik strasbourgi képviselője elárulta, hogy ő már áprilisban kézhez vehette az első ilyen kioktatást, miután nehezményezte, hogy az Orbán-kabinet minden időkorlát nélkül kapott rendkívüli jogkört az Országgyűléstől. De abban a levélben még nem volt benne a kitétel, hogy tessék meakulpázni.

A Finn Néppárt egyik politikusát maga Kovács Zoltán próbálta meg jobb belátásra bírni, miután az illető úgy foglalt állást, hogy a felhatalmazási törvény sérti mind az uniós jogot, mind a magyar alaptörvényt. Mellesleg Sarvamaa, aki az EPP-ben együtt ül a fideszes kollégákkal, gusztustalannak és lehangolónak nevezte a mostani magyar reakciót, bár az nem lepte meg. Mint mondta, sötét erőket idéz, ahogyan Magyarország él a hatalmával. Ilyet már látott Európa. Véleménye a legnagyobb finn politikai lapban jelent meg, amely szintén a magyar akció egyik címzettje volt. A főszerkesztő úgy reagált, hogy ezek a személyre szabott tömeges üzenetek önmagukért beszélnek, és jól rávilágítanak a magyar kormány által bevetett eszközökre, illetve retorikára. Biztosította azonban az olvasókat, hogy továbbra is behatóan foglalkoznak a magyar helyzettel. (Euractiv) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s