h i r d e t é s

Gyalogátkelőt a tanévkezdésig a debreceni Jánosi utcai iskola elé!

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Gyalogátkelőt a tanévkezdésig a debreceni Jánosi utcai iskola elé!

2019. augusztus 11. - 07:06

 

Örülök annak, hogy  tisztelt debreceni önkormányzat  válaszolt a felvetésemre, amelyben a gyalogátkelőt hiányoltam a Jánosi utcai iskola és óvoda előtt. 

2019. augusztus 6. - A szerző felvétele

Az eredeti írás  itt olvasható: https://www.debreceninap.hu/helyi/2019/08/04/az-onkormanyzat-nem-lep-olvasonk-tovabb-kuzd-a-janosi-utcai-gyalogatkelohelyert/  

A válasz erre a linkre kattintva érhető el: https://www.debreceninap.hu/helyi/2019/08/06/valaszolt-az-onkormanyzat-a-janosi-utcai-gyalogatkelo-ugyeben/

A közlemény írója azzal vádol meg- ha jól értem-, tudatosan úgy fotóztam, hogy a Mátyás király utcai gyalogátkelő ne látszódjon. Sajnos nem vagyok madárember, csak egyszerű földi halandó, így a terület teljes egészét bemutató képet sajnálatos módon nem volt lehetőségem készíteni. Ígérem, legközelebb körültekintőbb leszek, és - ha az önkormányzat fizeti a költségeket - bérelek egy helikoptert, és körpanorámás  képpel örvendeztetem meg a döntéshozókat. Rajtam nem múlik, ígérem. 

Mielőtt a közleményt az illetékes elkészítette, talán jó lett volna egy kicsit alaposabban utána néznie, mit is írtam korábban: a debreceninap-ban augusztus 4.-én megjelent írásom az előzmények  lényegét próbálta  csak visszaadni. Terjedelmi okokból, ennyi fért bele. Ezért most muszáj idézni önmagamtól: 

"A 30 kilométeres korlátozás betartása pedig csak egy szép álom. Néhány fekvő rendőr, csodákra lenne képes. Nem is tudom elképzelni, mi lesz akkor, amikor a Sámsoni út felújítása elkezdődik, és ide özönlenek az autósok. Az utca így is életveszélyes, szerencse, hogy ritkán történt eddig baleset, de ez csak a szerencsén múlt.

A Mátyás király utca felé élők számára a templom előtt található felfestett gyalogátkelő, azonban akik a Jánosi utcában és a környékén laknak, sokszor az autók között szlalomozva próbálnak átjutni a túloldalra. A biztonságot adó gyalogátkelőre, a gyermekekre figyelmeztető, villogó  lámpa felszerelésére eddig valahogy nem jutott pénz. 

Szeptemberig, a tanév kezdetéig még két és fél hónap van. Talán ennyi időnek  elégnek kellene lennie ahhoz, hogy a tanintézetek környékén a mostani áldatlan állapotot az illetékesek megszüntessék, spórolják ki a város költségvetéséből a szükséges összeget. Valószínűleg  nem vágja földhöz a várost egy lámpás gyalogátkelő létesítése. De ha gond, akkor hirdessen a polgármester úr közadakozást, magam 5 ezer forintot helyből felajánlok az unokám biztonságáért."

/A teljes írás linkje: https://civilhetes.net/biztonsagos-gyalogatkelot-a-janosi-utcaba / 

Hozzáteszem, lényegében ugyanezt írtam meg  tavaly, 2018. augusztus 31.-én a civishíren.

/A gyengébbek kedvéért az írás linkje: https://civishir.hu/azt-irja-az-olvaso/2018/08/napi-eletveszelyrol-ir-egy-debreceni-lakos  /  

Egyébként az íráshoz a portál által felhasznált egyik fotómon a hiányolt gyalogátkelőt láthatta volna az közlemény anonim szerzője, ha nem rest kicsit tovább látni az orránál. 

Ki is az, aki tudatosan félrevezeti a közvéleményt? 

Ezt követően annyi történt, hogy észkombájnok a kereszteződést  szaggatott vonallal körbehatárolt útburkolati jellel látták el, amely az idők folyamán igen halovány lett.  Akkor és most sem érti a környéken lakók közül senki, miért kellett a festékre a közpénzt pocsékolni? 

Korábban megjelent írásaimhoz mellékeltem  olyan fotókat, amelyeken a "tudatosan" kihagyott átkelő látszódik. Tudom, egy közszolgának sok a dolga, de illene alaposabban körbe nézni, mielőtt egy lakossági levélre, de bármire  válaszol.  Ehelyett már a közlemény első mondatával  megpróbálja hitelteleníteni, amit írtam. Elég amatőr eljárás, de nevezhetném gusztustalannak is. Kérdem én, milyen alapon kérdőjelezte meg a közlemény aláírója/?/  a tisztességemet? Vagy úgy hiszi, hogy ez így rendjén való?  Magam úgy gondolom, hogy közügyben megszólaló állampolgárt nem kioktatni kell, hanem esetleg meghallgatni, mert lehet, nem is eredendően hülyeség amiről írt. 

Nekünk, akik a Jánosi utcában  élünk nem a Mátyás király utcai gyalogátkelő fáj. Jó, hogy ott van, szükség van rá. Nekünk már több éve a szívfájdalmunk, hogy egy elfuseráltan "felújított", keskeny utcában, ahova zúdul a forgalom, az iskolába és óvodába járó gyermekek és hozzátartozóik nem tudnak biztonságos körülmények között  közlekedni. Ezért is bátorkodom immár két éve folyamatosan a nyilvánossághoz fordulni, nulla eredménnyel. 

Az önkormányzat levelében igyekszik elmosni a lényeget. Azt gondolom, minden jóérzésű embert felháborít az a hivatkozás " A Jánosi utca ezen szakaszán évek óta nem volt közlekedési baleset a gyalogos közlekedés miatt.". Ez biztos igaz. Ha lett volna, akkor már elkészült volna a gyalogátkelő, a veszélyt jelző villogó lámpával? Várjuk meg, míg egy gyermeket elüt egy "30 kilométerrel" száguldó autó? Tudja a tisztelt önkormányzat, hogy a Dunán sem volt addig semmi baj a sétahajókkal és a szállodahajókkal, míg meg nem halt 29 ember. Most éppen folyik a felelősség hárítása. 

Mi nem szeretnénk, hogy egy sajnálatos esemény után kelljen a felelősöket keresni. Még nem késő, a tanév kezdetéig a gyalogátkelőt csak fel lehet festeni, és talán még a villogó lámpa felszerelése sem dönti romba a megyei jogú város rekord költségvetését. Nem nyugtat meg egyáltalán, hogy majd 2020-ban talán történik valami. A Latinovits Színház fékész állapotban áll már egy évtizede, milliárdokat dobtak ki rá. Vajon mennyibe kerülhet évente csak az állagmegóvás, az őrzés?  /Tudom, most talán lesz rá uniós forrás/.

Nem szeretnénk újabb éveket várni, hogy gyermekeink, unokáink biztonságban közlekedjenek, ne legyenek kitéve életveszélynek. Ha nincs pénze a városnak arra, hogy ezt a nagy volumenű "beruházást" saját erőből, egy hónap alatt elvégezze, akkor kérem, erről tájékoztassák a gyerekeikért aggódó szülőket.

Ahogyan korábban írtam, kész vagyok gyűjtést indítani a biztonságos átkelő kialakítására.

Július elején levelet ezért fordultam az oktatási és szociális területért felelős alpolgármesterhez, közügyben kértem tőle időpontot. Mivel a kért találkozóra eddig nem került sor, a múlt héten ismét írtam. Erre az alpolgármester úr titkárnője válaszolt. Ebből megtudtam, hogy a főnöke júliusban sokat volt szabadságon. Azóta várom az időpontot. Még türelmes vagyok, lehet elveszett a szabadsága alatt az alpolgármester úr naptárja, vagy kicsorbult a ceruza hegye. Tudjuk, minden elképzelhető.

Szeretném megismételni. hogy bármikor és a nap bármely órájában ott leszek az alpolgármester úr irodájában. De örömmel venném, ha a Csapókerti Közösségi Házban találkoznánk, reggel úgy 06.45 - óra tájban. Vigyünk egy-egy hokedlit, üljünk ki az iskola elé, s húzzuk a strigulákat, hány autós használja ebben az időszakban nyáron is --iskola időben szorozzuk be hárommal--a leharcolt állapotban levő Jánosi utcát, mondjuk 08.00-óráig. Napközben pedig szánjon rá fél órát arra, hogy meggyőződik arról, hány autós tartja be a 30 kilométeres korlátozást. 

Bízom abban, a kért találkozó nem valamikor 2020-ra van betervezve, és sikerül elérni, hogy a  szeptemberi tanévkezdésre elkészül a gyalogátkelő, a villogó lámpával együtt. Ha erre nem látok garanciát, akkor elindítom a gyűjtést a költségekre. Biztos vagyok abban, hogy legalább a festék ára összejön. Mivel jogászként tisztelem a törvényt, ezért a megvásárolt fehér festéket személyesen viszem el Papp László polgármester úrnak, még a tanév kezdete előtt.


2018. augusztus 6. - A szerző felvétele

/A közleményre írt válaszomhoz mellékelem az augusztus 6.-án készített fotóimat. A korábbi fotók a megadott linkeknél megtalálhatóak. Ezekből látható, hogy milyen nagyszerű munkát végeztek az út javítása során. A lyukakat július elején - kinek az agyában pattant ki az isteni szikra - feltöltötték murvával, és építési törmelékkel. Olyan sikeres "munkát "végeztek, hogy ma már a szegély nélküli út melletti gödrök számában és mélységében a Jánosi utca talán legjobban teljesít Debrecenben./ 

 

Dr. Budácsik Lajos 


 

h i r d e t é s